Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Καραμέρος προς τους Υπουργούς των Εσωτερικών και της Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με το φλέγον ζήτημα της κάλυψης των παραλιών της Ανατολικής Αττικής από εξειδικευμένο προσωπικό διάσωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα το βαρύ κόστος σε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που πληρώνει κάθε καλοκαίρι, η χώρα μας.
Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, της διάσωσης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, 70χρονου στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, αλλά δυστυχώς και της τραγικής απώλειας 10χρονης σε πισίνα της Νέας Μάκρης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θίγει το χρονοβόρο χαρακτήρα των διαδικασιών ανάθεσης του ναυαγοσωστικού έργου που ξεκινά για τους περισσότερους Δήμους από τα μέσα Μαΐου και αργότερα, χωρίς να είναι εφικτό αυτές, να ολοκληρωθούν έως την 1η Ιουνίου κάθε έτους.
Μάλιστα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για τη φετινή χρονιά, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με Δήμους για ναυαγοσωστική κάλυψη από την 1η Ιουνίου 2023 είναι μόλις 12 σε σύνολο 129 Δήμων που υποχρεωτικά οφείλουν να διαθέτουν ναυαγοσώστες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς των Δήμων πως για τη φύλαξη των λεγόμενων πολυσύχναστων παραλιών, το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει περίπου το 35% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο ποσό μετακυλά στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
Βάσει των παραπάνω ζητείται από τους συναρμόδιους Υπουργούς ακριβής ενημέρωση σχετικά με τα κενά της ναυαγοσωστικής παρουσίας στις παραλίες των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και ερωτώνται με ποιον τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν τους ΟΤΑ στην υποχρέωση τους αυτή, γιατί δεν υπάρχει εποπτεία της Πολιτείας με στόχο τη γρήγορη και άρτια διαδικασία πλήρωσης των Δήμων με ναυαγοσώστες έως την 1η Ιούνη κάθε έτους, ποια είναι τα αποτελέσματα των τακτικών ελέγχων στα καθήκοντα του προσωπικού διάσωσης και σε ποιο βαθμό υλοποιείται η ναυαγοσωστική πρόληψη των ατυχημάτων σε πισίνες και χώρους εκμάθησης κολύμβησης στην Ανατολική Αττική.
Ακολουθεί η κοινοβουλευτική ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: «Λήψη μέτρων για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών λόγω πνιγμού στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Αττικής»
Σταθερά στο κόκκινο βρίσκονται και φέτος τα περιστατικά πνιγμών και θανάτων στις ελληνικές παραλίες, οι οποίες στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη, αν και αυτό είναι υποχρεωτικό από την 1η Ιουνίου κάθε χρόνου. Ο ρόλος των ναυαγοσωστών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της περικλείεται από θάλασσα.
Η τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής έζησε τις προηγούμενες ημέρες συγκλονιστικές στιγμές όταν σε πολυσύχναστη παραλία του Μαρκοπούλου Ωρωπού, η άμεση επέμβαση μιας γιατρού και ενός ναυαγοσώστη έσωσαν τη ζωή ενός 70χρονου άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από το νερό χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ δυστυχώς δεν είχε την ίδια κατάληξη 10χρονη που πνίγηκε σε πισίνα στη Ν. Μάκρη του Δήμου Μαραθώνος. Παράλληλα, υπάρχουν παραδείγματα που επικαλείται ο τοπικός Τύπος, εκπαιδευτών ναυαγοσωστών που εκφράζουν τη δυσκολία επιτυχούς πρόληψης στις περιπτώσεις των πολυσύχναστων παραλιών με πλέον τους 1.000 λουόμενους, όπως στην περίπτωση της παραλίας στο Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Είναι γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στο μέσο ακόμα της θερινής περιόδου, αρκετές παραλίες συνεχίζουν να είναι «ανοχύρωτες». Το πρόγραμμα ασφάλειας των λουομένων συνιστά σοβαρή προϋπόθεση έναρξης κάθε καλοκαιρινής σεζόν, ωστόσο η μέριμνα για ναυαγοσώστη παραμένει στον αέρα, καθώς στην πράξη οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν καλύπτουν τις παραλίες τους. Για αυτό το επικίνδυνο κενό ασφαλείας, οι δήμαρχοι επικαλούνται αδυναμία να καλύψουν ναυαγοσωστικά τις παραλίες τους. Από την πλευρά τους οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές βεβαιώνουν παραβάσεις για τη μη παρουσία ναυαγοσωστών σε πολυσύχναστες παραλίες, χωρίς όμως η κατάσταση να αλλάζει.
Τα στατιστικά στοιχεία για το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports καταγράφουν 386 θανάσιμα ατυχήματα, με το 62% αυτών να σημειώνεται σε περιοχές χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη ή εκτός του ωραρίου εργασίας των ναυαγοσωστών. Συνολικά 379 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στη θάλασσα και επτά στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.).
Κατά την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν (1η Ιουνίου), όπως διαπιστώνουν ειδικοί, η ναυαγοσωστική κάλυψη ανέρχεται στο 60%. Με τους συνεχείς ελέγχους και τις πιέσεις των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών και τη βεβαίωση υψηλών προστίμων στους Δήμους, το ποσοστό ανεβαίνει σταδιακά και ανέρχεται και στο 89% στις αρχές του Αυγούστου, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της σεζόν (30/09). Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως υπάρχουν περιοχές που παραμένουν για πολλά χρόνια ακάλυπτες. Το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 αυστηροποίησε το πλαίσιο της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες, με προϋποθέσεις και εξοπλισμό στους ναυαγοσώστες προκειμένου να ανταποκριθούν στα απαιτητικά καθήκοντά τους, ωστόσο φανερώνεται στην πράξη ανεπαρκές.
Συχνά, πολλοί Δήμοι εκφράζουν τη δυσκολία κάλυψης των λεγόμενων πολυσύχναστων παραλιών υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει περίπου το 35% του συνολικού κόστους ναυαγοσωστικής κάλυψης, με το υπόλοιπο ποσό να μετακυλύει στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ. Επισημαίνεται από πληροφορίες ότι τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Π.Δ. 71/2020 η επιχορήγηση από την Πολιτεία ήταν 7.000.000 ευρώ, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 10.000.000 ευρώ για τους 129 δήμους που πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα. Η κοινή πρακτική δείχνει πως η πλειονότητα των Δήμων αρχίζει τις διαδικασίες ανάθεσης έργου από τα μέσα Μαΐου και αργότερα, χωρίς οι χρόνοι να επαρκούν πραγματικά, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την 1η Ιουνίου. Για τη φετινή χρονιά, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με Δήμους ώστε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη από την 1η Ιουνίου 2023 είναι μόλις 12 σε σύνολο 129 Δήμων.
Επειδή δεν πρέπει οι λουόμενοι πολίτες να παραμένουν ανασφαλείς εξαιτίας κρατικής «αγκύλωσης»,
Επειδή το φετινό καλοκαίρι παρατηρούνται με ιδιαίτερη συχνότητα, έκτακτα καιρικά φαινόμενα με αιφνίδιες ισχυρές μπόρες και καταιγίδες, συνθήκες υπό τις οποίες η συμβουλή και συνδρομή ενός ναυαγοσώστη είναι κρίσιμη,
Επειδή για τις ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με ιατρικό ιστορικό, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη η παρουσία ναυαγοσώστη στη θάλασσα που κολυμπούν,
Επειδή συχνά οι ΟΤΑ λαμβάνουν τις κρατικές ενισχύσεις που προορίζονται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, αλλά υποτιμώντας τον υπαρκτό κίνδυνο, δεν τα διαθέτουν για το σκοπό αυτό,
Επειδή πέραν της τοποθέτησης των ναυαγοσωστικού προσωπικού, συνιστάται σημαντική η υποχρέωση του τακτικού ελέγχου της Πολιτείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κκ. Υπουργοί
- Ποια είναι σήμερα τα κενά ναυαγοσωστικής κάλυψης που παρατηρούνται στις παραλίες των Δήμων της Ανατολικής Αττικής;
- Πως σκοπεύουν πρακτικά να ενισχύσουν τους ΟΤΑ στην προσπάθεια κάλυψης των υπαρχόντων κενών στην περιοχή και πως γενικότερα μεριμνούν για την αντιμετώπιση της αδιαμφισβήτητης έλλειψης ναυαγοσωστών;
- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εποπτευθεί επαρκώς με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, η υποχρέωση πλήρωσης από τους Δήμους, των θαλάσσιων περιοχών τους με ναυαγοσωστικό προσωπικό, έτσι ώστε να υφίστανται η ετοιμότητά του για ανάληψη καθηκόντων από την 1η Ιούνη κάθε έτους;
- Διενεργείται τακτικός έλεγχος κατά την άσκηση των καθηκόντων των ναυαγοσωστών και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών κατά το έτος 2022;
- Ποιος είναι ο βαθμός πρόληψης με την απασχόληση προσωπικού διάσωσης σε πισίνες και χώρους εκμάθησης κολύμβησης στην Ανατολική Αττική;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Καραμέρος Γεώργιος