Η θέση μου στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ 15/16-7-2023

* Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε εδώ σε αυτή την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην αρχή και όχι στο στο τέλος των προσδοκιών, πρέπει όλες και όλοι να το καταλάβουμε καλά!

Για αυτό και αυτή η συνεδριαση της Κ.Ε είναι νευραλγικής σημασίας. Γιατί πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, συναποφασίζοντας πως θα φύγουμε μπροστά με ενότητα, χωρίς τα τραύματα του παρελθόντος.

Εμείς θα ενδιαφερθούμε για το κοινό μας σπίτι, εμείς θα χαράξουμε τη νικηφόρα πορεία φτάνει να σταθούμε με συλλογικότητα, υπευθυνότητα, συντροφικότητα και με συντεταγμένο τρόπο.

Χωρίς εξαιρέσεις, είμαστε όλοι μαζί ο κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε!

👉 Εδώ αυτό το Σαββατοκύριακο ανοίγει ο νέος κύκλος βαθιάς ανανέωσης. Με ζητούμενα την Τολμηρή ανανέωση του στελεχικού μας δυναμικού, την εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους που έχουμε πολλούς/ες και που κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήθελε στις τάξεις του.

👉 Να βάλουμε φρένο σε κάθε κακή νοοτροπία: Πολιτικό ghosting, αυτό-εκπληρούμενες προφητείες, κάθε είδους πολιτικούς ναρκισσισμούς και να προχωρήσουμε μπροστά με αξιοπιστία και ανθεκτικότητα.

👉Η ηγεσία να εκφράζει και να αντιλαμβάνεται κάθε φρέσκο νέο αέρα που φυσά στην ελληνική κοινωνία. Να ζει και να αναπνέει με την κοινωνία!

👉Είναι εκ των ων ΟΥΚ άνευ ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι πιο μεθοδικός και συντονισμένος, πιο αποτελεσματικός και σύγχρονος με τα διαθέσιμα εργαλεία, πιο συνειδητοποιημένος και ικανός να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα χωρίς τεχνο-φοβικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης μετάβασης.

👉Στο δίλημμα Αριστερά ή Κέντρο, η απάντηση μας πρέπει να είναι η κατάθεση μιας Πράσινης συμφωνίας μιας Πράσινης γέφυρας ανάμεσα στην αριστερά τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία. Πάντα ήμασταν με την κοινωνική πλειοψηφία, την οποία θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην πράξη, όχι στα λόγια. Δεν είναι μόνον τι πρεσβεύει ένα πρόσωπο αλλά τι πράττει. Αυτές οι καλές πρακτικές πρέπει να χαρακτηρίζουν την επιλογή μας. Και η κάθε μία μας, ο καθένας μας κουβαλάει τις πράξεις ή τις παραλείψεις του.

👉Θέλουμε σε αυτό το νέο δρόμο Να εκπέμψουμε και το σήμα της πατριωτικής αριστεράς. Η αριστερά στην Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά δύναμη πατριωτικής ευθύνης κινουμένη όμως πάντα με βάση τις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αφετηρία οι αγώνες του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ ενάντια τριπλή κατοχή της χώρας. Και μετά η ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού στην μετεμφυλιακή περίοδο όπου υπήρξε η μόνη πολιτική δύναμη που αντέδρασε στο πογκρόμ των Σεπτεμβριανών στην Κωνσταντινούπολη Την ίδια υπεύθυνη και πατριωτική στάση τηρήσαμε και στο Κυπριακό την περίοδο 1950-1960 μέχρι την αποχώρηση των Βρετανών από την νήσο. Και βεβαια την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που χαράχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με κορωνίδα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την Συμφωνία των Πρεσπών.

👉Παράλληλα δεν αρκεί να αναμασάμε αφηρημένα την πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Πρέπει να καθορίσουμε το μετά από την ανάπτυξη. Να δείξουμε τον τρόπο για το πώς θα σταματήσει το κυνήγι του ατελείωτου. Μη μιλάμε μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ευημερία, όχι μόνο για τις ανάγκες αλλά και για τα απαραίτητα «θέλω» των πολιτών σε μια κοινωνία που ταχέως εξελίσσεται.

👉Εμείς μπορούμε να προτείνουμε πολιτικές επάρκειας, με μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση της ευημερίας που θα μειώνει τις περιβαλλοντικές πιέσεις, δημιουργώντας επομένως τη δυνατότητα για βιώσιμη ευημερία. Με υψηλότερη ποιότητα ζωής και μικρότερο αποτύπωμα.

👉Σε όλα αυτά θα στηριχτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ενός πολιτισμένου και δίκαιου κράτους μέσα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον!

Είδαμε πως οι μάχες για το περιβάλλον όπως προχθές στο ευρωκοινοβούλιο μπορούν να ενώσουν νικηφόρα τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά. Πρέπει να ακούσουμε τους συντρόφους μας στην ευρωομάδα που πετυχαίνουν νίκες όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.

👉Στην οικονομία Πρέπει αλλάξουμε εντελώς τους στόχους και τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού. Να απευθυνθούμε στην υγιή επιχειρηματικότητα να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα έχοντας παράλληλα υπόψη μας ότι βαδίζουμε σε μια μετα-αναπτυξιακή οικονομία, όπου η τρέχουσα εστίαση στην ποσοτική ανάπτυξη θα αντικατασταθεί από το στόχο της ατομικής ευημερίας σε αναγεννητική και διανεμητική οικονομία.

Με ευημερία για όλους που θα συνίσταται συγκεκριμένα σε ασφαλή πρόσβαση σε βασικές υποδομές πρόνοιας. Που θα εργάζεται και θα προτείνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, τις μεταφορές. Με εγγυήσεις θέσεων εργασίας, ελέγχους τιμών για βασικά αγαθά και υπηρεσίες, προασπίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια αγαθά.

✅️Εμείς μπορούμε και θα μιλήσουμε σε βάθος για τη ψηφιακή μετάβαση, για τη 4η βιομηχανική επανάσταση.

Όχι ως συνοδευτική ρητορική αλλά επί της ουσίας!

⭕️Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δείχνουμε το δρόμο για την πράσινη τεχνητή νοημοσύνη όπου στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα συνεπάγεται και θα αφορά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και όχι τη μείωση της συμμετοχής της ανθρώπινης διάνοιας ή την αντικατάσταση της Δημοκρατίας και των διαδικασιών.

⭕️Για μας η τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αλγορίθμων, μοντέλων και συστημάτων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα με το αποτέλεσμα στη γη, στο νερό, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, να είναι το μέγιστο ωφέλιμο ποιοτικά και όχι ποσοτικά. Για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, για κλιματική και ενεργειακή δικαιοσύνη.

✅️ Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ο νέος κύκλος οφείλει να συμπεριλάβει την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία αλλά και τους κοινωνικά φιλελεύθερους. Κάθε υγιή και φωτεινή δύναμη που μπορεί να μας πάει μπροστά με αξιοπιστία, σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι που βρισκόμαστε, καταλήγοντας σε μία λεωφόρο συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων.

Ας δώσουμε το χώρο σε αυτές τις δυνάμεις να εκπροσωπηθούν μέσα από την παράταξή μας, ας τους/ τις εκπροσωπήσουμε κι εμείς, συνειδητά, αποτελεσματικά, επάξια.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους! Καλές αποφάσεις για το κοινό μας καλό και το μέλλοντου κόμματος αλλά πρωτίστως της κοινωνιας και της πατρίδας μας!

*Η θέση μου στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ 15/16-7-2023