Ερώτηση Γ. Καραμέρου στη Βουλή: «Η κακοδιαχείριση των ΕΛΤΑ και το λουκέτο σε καταστήματα σε όλη τη χώρα»

Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσαν 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Βουλευτή της Ανατολικής Αττικής Γιώργου Καραμέρου αναφορικά με την κακοδιοίκηση που επικρατεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το κλείσιμο πολλών καταστημάτων ανά την επικράτεια στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει η διοίκηση του Οργανισμού.

Οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι στις 10 Ιουλίου διέκοψαν τη λειτουργία τους 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν στις 17 Ιουλίου, άλλα 40 καταστήματα σύμφωνα μετη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως η δραματική συρρίκνωση των ταχυδρομικών δομών έχει προκαλέσει σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια, την ώρα που και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιφέρειας εκφράζουν την αντίθεσή τους με την εφαρμοστέα πολιτική.

Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως εταιρείας κοινής ωφέλειας, κάνοντας λόγο για εικόνα μιας παρατεταμένης -υπό διάλυση- εταιρείας, όταν βάσει τόσο της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (2013), τα ΕΛΤΑ έχουν καταστεί φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028, όσο καιδυνάμει του Ν.4053/2012 υφίσταται ως υποχρεωτική τους αποστολή, η «παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλουν το αρμόδιο Υπουργείο για τιςυποστελεχωμένες υπηρεσίες και τις εγκαταλελειμμένες δομές του Οργανισμού, εντοπίζοντας την κακή διαχείριση με αφορμή το ψηφιακό φιάσκο της κυβερνο-επίθεσης, τον Μάρτιο του 2022, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στην περίπτωση των υψηλά αμειβόμενων goldenboys, αλλά και το πλιάτσικο «Πάτση» με τις 27 απευθείας αναθέσεις.Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα των χρόνια «ενοικιαζόμενων» απασχολούμενων μηνιαίων συμβάσεων έργου με τον κατώτατο μισθό, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες χωρίς να τους αναγνωρίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα. 

Συνεπεία όλων των παραπάνω, κάνοντας αναφορά στο κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές μεγάλων Δήμων της Αττικής, όπως στη Βάρκιζα, την Παιανία, τα Καλύβια και αλλού καθώς και σε πανελλαδικό επίπεδο και αφού θίγουν τον κρίσιμο χαρακτήρα του Οργανισμού για την αποφυγή απομόνωσης της περιφέρειας,ζητούν από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δημοσιοποιήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης των ΕΛΤΑ. Τέλος,ρωτούν με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των καταστημάτων που έκλεισαν, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει η Πολιτείατιςσυνέπειες των κλειστών ταχυδρομικών δομών για την κοινωνική και οικονομική ζωή, πως θα διασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων στα κλειστά καταστήματα, πως θα αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα όπως προκύπτουν στην εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών, αλλά και πως το νέο υβριδικό μοντέλο παρουσίας του Οργανισμού θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού, επισημαίνοντας τονκίνδυνο αποκλεισμού όσων πολιτών δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί η κοινοβουλευτική ερώτηση

Αθήνα, 17/07/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Οικονομικών
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Η κακοδιαχείριση των ΕΛΤΑ και το λουκέτο σε καταστήματα σε όλη τη χώρα

Στις 10 Ιουλίου 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα διέκοψαν τη λειτουργία τους ενώ ακολουθούν στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, άλλα 40 καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι, το δίκτυο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ αριθμούσε μέχρι σήμερα, 1.150 φυσικά σημεία πρόσβασης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου γίνεται λόγος για το κλείσιμο τουλάχιστον 168 καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η υποτιθέμενη αναδιοργάνωση και ο «εκσυγχρονισμός» των Ελληνικών Ταχυδρομείων δεν απασχολεί πλέον μόνο τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο καταγράφεται με δυσοίωνο τρόπο για τις τοπικές κοινωνίες η δραματική συρρίκνωση των δομών της εταιρείας, προκαλώντας κυριολεκτικά σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια. Την πλήρη αντίθεσή τους με την πολιτική των ΕΛΤΑ εκδηλώνουν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιφέρειας δια στόματος του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου: «Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με την πολιτική που ανακοινώθηκε από τα ΕΛΤΑ και για την οποία οι δήμοι δεν είχαμε καμία προηγούμενη ενημέρωση». Ο ίδιος προανήγγειλε άμεση παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Η κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως εταιρείας κοινής ωφέλειας, τόσο για το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων ανά την επικράτεια, όσο και για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της, μας έχει απασχολήσει επανειλημμένα και για αυτό ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου ήταν εκτεταμένος. Η εικόνα μιας παρατεταμένης -υπό διάλυση- εταιρείας με τα εθνικά χαρακτηριστικά των ΕΛΤΑ αποτελεί ένα ουσιαστικό πλήγμα για τη χώρα. Σημειώνεται πως τα ΕΛΤΑ βάσει σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (2013) έχουν καταστεί φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028, κάτι που πλέον καταστρατηγείται και τυπικά, ενώ παράλληλα βάσει του Ν.4053/2012 όσο και από το καταστατικό του Οργανισμού υφίσταται ως υποχρεωτική αποστολή τους, η «παροχή καθολικών και προσβάσιμων υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα». Ακριβώς για αυτό αποζημιώνονται από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ πρόσφατα (9.5.2023) έλαβαν και προκαταβολή επιπλέον 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το 2020 το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διέθεσε 280 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών για τη διάσωση των ΕΛΤΑ, χρήματα που εξανεμίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της διάσωσής τους.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω αυτά που διακρίνουν τη μεγάλη εικόνα είναι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες και οι εγκαταλελειμμένες δομές με την αλληλογραφία να διαμοιράζεται από τις κοινότητες και τα καφενεία των χωριών και κορωνίδα το ψηφιακό φιάσκο της κυβερνο-επίθεσης, τον Μάρτιο του 2022 που προκάλεσε πρωτοφανή αναστάτωση στις υπηρεσίες των Ταχυδρομείων. Πολίτες, πολλοί εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας, καλούνται να αναζητούν την αλληλογραφία, να μην παραλαμβάνουν σημαντικά έγγραφα και λογαριασμούς με επακόλουθες επιπτώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρακμής, η κυβέρνηση σας συνεχίζει να σιωπά για την κακοδιοίκηση και τις απευθείας αναθέσεις που οδηγούν σήμερα, στη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ. Το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει την καταστροφική πολιτική απαξίωσης των Ταχυδρομείων, τα οποία αιμορράγησαν οικονομικά από την αναποτελεσματικότητα των goldenboys που προσλήφθηκαν εκτός του Ν.4758/2020 που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση. Προσλήψεις που αποκαλύψαμε με ερώτησή μας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο πως προωθήθηκαν μέσα από έναν πραγματικό μηχανισμό απασχόλησης υψηλόμισθων συμβούλων (2.500 ευρώ μηνιαίων αποδοχών) κατά παράβαση του ως άνω νόμου και οι οποίες δεν εξυπηρετούσαν την κάλυψη παροδικών ή εποχικών αναγκών και που ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία προκήρυξη υπό συνθήκες πλήρους ρουσφετολογικού καθεστώτος. Προφανώς μέσα σε αυτό το παλαιοκομματικό διοικητικό παράδειγμα εντάσσεται και το πλιάτσικο «Πάτση» με τις 27 απευθείας αναθέσειςσυμβάσεις που πλήρωσαν «χρυσές» τα ΕΛΤΑ, επί 3.5 χρόνια στη δικηγορική εταιρία του γαλάζιου βουλευτή για «την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιώνγια θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Μετά τα νέα λουκέτα σε καταστήματα των ΕΛΤΑ, μεγάλοι δήμοι της Αττικής μένουν χωρίς φυσικές ταχυδρομικές υπηρεσίες με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ανατολικής Αττικής όπου κλείνουν ταχυδρομικές δομές σε Βάρκιζα, Παιανία και Καλύβια Θορικού, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους. Το ίδιο συμβαίνει στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Αρκαδία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά, τη Μαγνησία και αλλού.

Όσον αφορά στο προσωπικό, το 2019 οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν περίπου 8.700, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 4.600, εκ των οποίων οι 3.230 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι «ενοικιαζόμενοι» δηλαδή, απασχολούμενοι μηνιαίων συμβάσεων έργου με τον κατώτατο μισθό παρότι απασχολούνται στην εταιρεία για πολλά χρόνια υπερβαίνοντας ακόμα και τα 10 χρόνια. Υποκρύπτοντας ταυτόχρονα την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης και χωρίς να αναγνωρίζεται προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών, ενώ δεν χορηγούνται κανονικές πλήρεις άδειες, άδειες ασθενείας και τριετίες και δεν πληρώνονται καταχρηστικά σε ορισμένες περιπτώσεις υπερωρίες, όπως και δεν καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης. Το καθεστώς ομηρίας των ενοικιαζόμενων εργολαβικών εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΤΑ αποτελεί μέσο εκφοβισμού, εντατικοποίησης της εργασίας και πελατειακής σχέσης.

Τόσο οι μόνιμοι εργαζόμενοι οι οποίοι γνωρίζουν την κακή οικονομική κατάσταση Οργανισμού δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για το νέο σχέδιο «διάσωσης» στη βάση των περαιτέρω μισθολογικών περικοπών αλλά και των δυσμενών μετακινήσεων από τα τμήματα που κλείνουν ή συγχωνεύονται, όσο και οι «ενοικιαζόμενοι» οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των επιχειρησιακών αλλαγών. Η κατάσταση αυτή συνιστά ουσιαστική παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/104/Ε.Κ./19.11.2008, όπως έχει υιοθετηθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Επειδήτα ΕΛΤΑ επιτελούν αδιαμφισβήτητη εθνική αποστολή, η οποία σήμερα υπονομεύεται από την κυβερνητική «αναδιοργάνωση», η οποία στην πραγματικότητα συνιστά αποδιοργάνωση και υπονόμευση των ΕΛΤΑ,

Επειδή είναι στο πολιτικό DNA της κυβέρνησης σας η πολιτική εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας μέσα από την σκόπιμη αδιαφορία και το κλείσιμο υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς και την αποψίλωση τους από κρίσιμο προσωπικό για δήθεν λόγους «εκσυγχρονισμού»,

Επειδή έχουν αγνοηθεί οι δημόσιες τοποθετήσεις μας και οι ερωτήσεις μας, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται πλήρης αναλγησία για τις ανάγκες των πολιτών, έχοντας αποδεδειγμένα μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των ημετέρων,

Επειδή το ζήτημα των κλειστών Ταχυδρομείων θεωρείται μείζον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι οδηγεί στην περαιτέρω απομόνωση περιοχών της ελληνικής περιφέρειας,

Επειδή τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον διαθέτοντας τις υπηρεσίες τους, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές και για το λόγο αυτό συνιστά ανεκτίμητης αξίας το δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν, αποτελώντας παράλληλα το συνεκτικό κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό ιστό της ζωής σε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό και σε κάθε πόλη της Ελλάδας,

Επειδή, τα όσα έχουν λάβει χώρα στον Οργανισμό αποτελούν τον ορισμό της κακοδιαχείρισης και ευλόγως τίθεται θέμα αξιοπιστίας όσων σημειώνει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Γρηγόρης Σκλήκας προς τους εργαζόμενους «για ένα πλάνο που σχεδιάστηκε λεπτομερώς από ανθρώπους των ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική της εταιρείας και τις ανάγκες της αγοράς, με στόχο, σε ορίζοντα 18 μηνών, να είμαστε παντού, αλλά καλύτερα, για την εταιρεία μας, τους ανθρώπους και τους πελάτες μας»,

Επειδή, λίγες ημέρες πριν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,δεν αντιτάχθηκε στη συρρίκνωση του φυσικού δικτύου, θεωρώντας μάλιστα πως τα ΕΛΤΑ οδηγούνται σε «καλύτερο μέλλον», αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη που έγιναν χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Ποια είναι τα πραγματικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του σχεδίου της αναδιοργάνωσης που επιχειρείται στα ΕΛΤΑ και πως διασφαλίζεται ο χαρακτήρας τους, ως εταιρείας κοινής ωφέλειας και καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών; Πώς θα διασφαλιστεί το έργο των ΕΛΤΑ;
  2. Στη βάση ποιων κριτηρίων έγινε η επιλογή των καταστημάτων των ΕΛΤΑ που έκλεισαν;
  3. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις σημαντικές συνέπειες που επακολουθούν του κλεισίματος φυσικών ταχυδρομικών δομών για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας;
  4. Ποιο είναι το σχέδιο για τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων των καταστημάτων που κλείνουν;
  5. Πως ορίζεται συγκεκριμένα το νέο υβριδικό μοντέλο παρουσίας που δεν στηρίζεται μόνο στο φυσικό δίκτυο των υποκαταστημάτων και πως αυτό δύναται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και κάθε ηλικιακής κατηγορίας των πολιτών;
  6. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα ήδη οξυμένα προβλήματα εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν ηλικιωμένοι και ευάλωτοι συμπολίτες μας μετά το κλείσιμο τόσο πολλών φυσικών καταστημάτων;
  7. Πως συνδέεται το «ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης και ολιστικής επαναπροσέγγισης της εξυπηρέτησης των πελατών» με τον αποκλεισμό εκείνων των πολιτών που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καραμέρος Γιώργος

Ακρίτα Ελένη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παππάς Πέτρος

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

ΦερχάτΟζγκιούρ

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γιώργος