Γιώργος Καραμέρος στη “Μακεδονία”: «Μέχρι τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ανανεωμένο κόμμα με αξιόπιστες προτάσεις»

Για το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου και τις προσδοκίες από την ανώτατη αυτή κομματική διεργασία μίλησε στη «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο, Βαγγέλη Στολάκη, ο  βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ: Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία, την ώρα που ο πρωθυπουργός δείχνει τον δρόμο της αποχής σε όσους διαφωνούν. Ορθώς;

Εκ των πραγμάτων με το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο και την κατοχύρωση του δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα δεν τίθεται θέμα επιβολής πειθαρχίας. Η συγκεκριμένη πρόταση με 16 άρθρα, έχει υπογραφεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή, σε ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και όχι με εκπτώσεις και ιδεοληψία. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο. Ή θα έχουμε άρση των διακρίσεων στο οικογενειακό δίκαιο ή όχι. Δεν υπάρχει «πολλή» άρση ή «λίγη» άρση. Εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρούμε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να προσπαθούν να ζυγίσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, την ηγεσία της ΝΔ, την Εκκλησία, το ακροατήριό τους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν προς τα έξω «μπερδεμένες» δηλώσεις και μία εικόνα σύγχυσης την οποία ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί προτείνοντας στους διαφωνούντες να απέχουν.

Θεωρώ πολιτικά προβληματική τη στάση αυτή απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Οι πολίτες μας εξέλεξαν προκειμένου να παίρνουμε θέση και όχι για να απέχουμε ή να κρυβόμαστε. Κατανοούμε μάλιστα από αυτές τις κινήσεις και το πόσο προβληματική αντίληψη έχει ο πρωθυπουργός για τους θεσμούς της χώρας μας, όταν ο ίδιος επικροτεί μια τέτοια στάση.

ΕΡ: Η περίοδος που πέρασε ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ μια περίοδος κρίσεων. Αποχώρηση Τσίπρα, εκλογή νέου αρχηγού, διάσπαση. Έχει παρέλθει αυτή η αρνητική κατάσταση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ενόψει Συνεδρίου περιμένετε άλλα… απρόοπτα, πχ. νέες αποχωρήσεις;

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το φως της Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ευρύτερα ο χώρος της Αριστεράς, του Κέντρου και της Οικολογίας θα βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές. Μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, συμπολιτών μας, ο προοδευτικός κόσμος, μας ζητά ενότητα. Στο εξής θα πρέπει να εργαστούμε για αυτή.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε καθημερινά και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Ασκούμε αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση, είμαστε δίπλα στα προβλήματα των συμπολιτών μας με προτάσεις και λύσεις σε αυτά. Με αυτόν τρόπο εν ευθέτω χρόνο επιδιώκουμε να συναφθεί μία μεγάλη δημοκρατική συμφωνία που θα αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή με συνοχή, χωρίς να αναλώνεται πλέον σε ενδο-οικογενειακές αντιδικίες.

ΕΡ: Εσείς τι προσδοκίες έχετε από το Συνέδριο;

Στα συνέδρια των κομμάτων προσφέρεται η ευκαιρία να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης. Να τεθούν οι στόχοι και οι στρατηγικές του κόμματος ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των προτάσεων μας στην ελληνική κοινωνία. Προσδοκώ σε ένα συνέδριο ανασυγκρότησης, με ανοικτό, ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο στο οποίο θα αποφασίσουμε από κοινού αφενός ποιοι είναι οι στόχοι μας και αφετέρου πως θα λειτουργήσουμε συντεταγμένα ώστε να τους πετύχουμε.

Στην ουσία θα αναζητήσουμε όχι μόνο τον οδικό χάρτη, αλλά και την ίδια μας την ταυτότητα. Τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουμε μέσα μας, το κόμμα που χρειάζονται οι συμπολίτες μας σήμερα που αναζητούν μια ισχυρή φωνή απέναντι στα καθημερινά τους προβλήματα.

ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις σας προβληματίζουν και που αποδίδετε το γεγονός ότι ενώ «τα δύσκολα πέρασαν» ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει χαμηλά ποσοστά;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα «εργαλείο» της στιγμής. Δείχνουν τάσεις αλλά δεν αποτυπώνουν πραγματικότητες. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε χαμηλά ποσοστά, παρουσιάζουν πολίτες που καθημερινά τρέμουν μπροστά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα ή όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κοινωνία περιμένει προτάσεις και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Αυτή τη «στιγμή» αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Και να σας δώσω και ένα παράδειγμα.

Στο κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να έχετε εκατοντάδες ή και χιλιάδες φωτογραφίες σωστά; Πόσες από αυτές όμως στα αλήθεια εκτυπώνετε; Ελάχιστες. Έτσι λοιπόν και εμείς, μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες θα σφυρηλατήσουμε την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και λειτουργώντας συγκροτημένα θα φροντίσουμε αυτή η αρνητική φωτογραφία της «στιγμής» που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις να μην εκτυπωθεί.

ΕΡ: Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ποιος είναι ο στόχος; Η πρωτιά όπως έχει τεθεί από τον αρχηγό σας είναι κάτι το εφικτό και το ρεαλιστικό;

Δεν μπορούμε να προκρίνουμε την τελική εικόνα, από εικόνες τις «στιγμής». Ρεαλιστική και αυτονόητη είναι μεν η χαμηλή δημοσκοπική επίδοση ενός κόμματος που έχασε σε δύο εκλογές, άλλαξε αρχηγό και ζυμώθηκε στο εσωτερικό του. Ρεαλιστική δε είναι και η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς μία κυβέρνηση που επικροτεί την αισχροκέρδεια και πίσω από ψευδείς δικαιολογίες αφήνει τους πολίτες να μαστιγώνονται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Αυτό που λέω είναι πως μέχρι τις ευρωεκλογές δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ένα ανανεωμένο κόμμα με αξιόπιστες και ηχηρές προτάσεις προς την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή είναι ζητούμενο αν η κυβέρνηση θα θελήσει να «σπάσει αυγά» με τα «καρτέλ» της οικονομίας προς όφελος των πολιτών. Συνεπώς, αν στους επόμενους 5 μήνες αν αποφευχθούν τα λάθη μπορούμε να ανακάμψουμε.

ΕΡ: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως στηρίζει την αισχροκέρδεια και της «χρεώνετε» αργά αντανακλαστικά. Εάν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε αλλιώς;

Νομίζω πως η ερώτηση αυτή απαντά από μόνη της στον εαυτό της. Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επέτρεπε τις εναρμονισμένες πρακτικές τύπου «καρτέλ» μεγάλων επιχειρήσεων στο τομέα των τροφίμων και της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών.

Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης, δεν θα φρόντιζε να απαξιώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά θα της επέτρεπε να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο αδέκαστα και χωρίς παρεμβάσεις. Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχε ήδη μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ακολουθώντας το επιτυχές παράδειγμα των Κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Θα είχε ήδη αυξήσει πραγματικά τον κατώτατο μισθό, θα είχε επαναφέρει την 13η σύνταξη ενώ θα αύξανε κατά 7,5% όλες τις συντάξεις. Και αυτές είναι μονάχα λίγες από τις προτάσεις μας. Στόχος μας είναι αφενός να ενισχυθούν οι συμπολίτες μας και αφετέρου να ανακοπεί η αισχροκέρδεια των «καρτέλ» ώστε οι τιμές να πέσουν σε «ανταγωνιστικά» επίπεδα.

ΕΡ: Στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των δικτύων ποια είναι η εικόνα της χώρας μας; Πρόσφατα καταθέσατε ερώτηση αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι 27η από τις 27 χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες του διαδικτύου. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες πληρώνουν πολλά για υπηρεσίες που στο εξωτερικό είναι φθηνές. Ποια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;

Με βάση στοιχεία της Eurostat που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την 25η Ιανουαρίου 2024, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις υψηλές ταχύτητες internet. Συγκεκριμένα, η διάχυση υπηρεσιών διαδικτύου ταχύτητας υψηλότερης του 1 Gbps καλύπτει μόλις το 2,9% των επιχειρήσεων κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στο European Data Journalism Network κατατάσσουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης ως προς την ταχύτητα του διαδικτύου. Επιπλέον, ο συνδυασμός χαμηλών ταχυτήτων με τελικές τιμές που κινούνται στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου καθιστούν την Ελλάδα, μία από τις ακριβότερες χώρες ανά Mbps.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα την υλοποίηση έργων Ultra-Fast Broadband (UFBB) για την ανάπτυξη υποδομών υψηλής ευρυζωνικότητας που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, φτάνοντας σε συμβασιοποίηση του έργου το 2023. Επιπλέον, θα πρέπει το υπουργείο να δώσει κίνητρα μεγαλύτερης διάχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ακόμα και μεγαλύτερων του 1 Gbps προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της στο πλαίσιο των ψηφιακών στόχων της ΕΕ.

ΕΡ: Μεγάλη συζήτηση έγινε για την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ σας ομάδας στις Σπέτσες. Ποια η δική σας εμπειρία;

Στις Σπέτσες υπήρξε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι Τομεάρχες καταθέσαμε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα. Για την ενίσχυση του εισοδήματος, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το ενεργειακό κόστος, το στεγαστικό ζήτημα και πολλά άλλα.

Έχει σημασία να λειτουργούμε οργανωμένα σαν ομάδα. Να γνωρίζουμε τα προβλήματα, να έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις ύστερα από συζητήσεις με ειδικούς και κοινωνικούς φορείς και να τις συζητάμε προκειμένου όλοι να είμαστε ενημερωμένοι για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουμε σαν παράταξη. Από την πλευρά μου ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασα ένα πλαίσιο για μία ηθική τεχνητή νοημοσύνη και για την κυβερνοασφάλεια, ζητήματα επίκαιρα και σημαντικά σε έναν κόσμο που μπορεί οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις να «καλπάζουν», ωστόσο η κοινωνία ακόμη «μπουσουλάει».

Πρέπει να υπάρχει ψηφιακή ισότητα και δίκαιη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε επιμέρους πτυχές της καθημερινότητάς μας.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 04.02.2024