Σύσκεψη για την πορεία των τοπικών αγορών σε Κηφισιά, Μαρούσι και Νέα Ιωνία

Σύσκεψη με εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου και Κηφισιάς είχε, στις 07/05/2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, Γιώργος Καραμέρος. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη και αφορμή  τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ), καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στις παραδοσιακές αυτές αγορές.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, παρατηρείται βελτίωση της αγοράς με οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων για το σύνολο των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το Μαρούσι, τη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά όπου η εικόνα είναι δυσμενέστερη. Ειδικότερα, σημαντική αύξηση των κλειστών καταστημάτων καταγράφονται: στο Μαρούσι (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος),  στη Νέα Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).

Στη συνάντηση αφού επιβεβαιώθηκαν οι αρνητικές ενδείξεις της έρευνας για την τοπική επιχειρηματικότητα, συζητήθηκαν τα προβλήματα αλλά και δυνατότητες για την αναστροφή του κλίματος. Μη προσαρμογή μισθωμάτων καταστημάτων στην πραγματική οικονομία, ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις και ευρύτεροι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η σημαντική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, είναι τα κοινά ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη στην επιχειρηματικότητα των εν λόγω περιοχών.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων επικεντρώθηκαν στις πόλεις τους, ως ακολούθως:

Για την Νέα Ιωνία, σύμφωνα με τη γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου, Βασιλική Μπουκουράκη, οι μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η αναντιστοιχία στα ενοίκια καταστημάτων με τη δυναμική της αγοράς, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα.

Για την Κηφισιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Ζεράρ Καραβάνη, η δυσκολία στάθμευσης αποτελεί πρόβλημα, ενώ η αξιοποίηση της επισκεψιμότητας ξένων τουριστών, το βασικό αντίμετρο για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων.

Για το Μαρούσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Νικολαράκο, προβλήματα δημιουργεί η προσωρινή αναστάτωση από την κατασκευή υπόγειου γκαράζ στο κέντρο της πόλης, η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας λόγω της μη επανασύστασής της, ενώ πρόβλημα συνιστά και η ελλιπής συντήρηση των πεζοδρόμων μετά την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των συλλόγων για τη θετική τους ανταπόκριση και τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που λαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής για το μείζον ζήτημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και κατ επέκταση της απασχόλησης. Αναφέρθηκε στις δράσεις του Συνεργατικού Σχηματισμού Discover North Athens και στις ολοκληρωμένες ή δρομολογημένες παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των πόλεων και της επιχειρηματικότητας και στη σχέση συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί με το ΕΒΕΑ.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Καραμέρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιχειρηματικότητα στις πόλεις μας αποτελεί βασικό συστατικό για την ενίσχυση της απασχόλησης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Από την πλευρά μας, καθημερινά επιδιώκουμε βελτίωση και απλοποίηση διαδικασιών των υπηρεσιών μας για τη σύσταση και τους ελέγχους επιχειρήσεων. Χρηματοδοτούμε ουσιαστικά έργα και υποδομές για την ασφάλεια των πολιτών, τη βελτίωση της εικόνας και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων μας. Συστήσαμε και υποστηρίζουμε το cluster πολιτισμού Discover North Athens με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στη βόρεια Αθήνα. Συνεργαζόμαστε στενά με το ΕΒΕΑ ώστε να συμβάλουμε από κοινού στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με χαρακτηριστική την τελευταία δράση με τα Βραβεία για Καινοτόμες Νεοφυείς Επιχειρήσεις (Start-ups) που ανακοίνωσαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και ασφαλώς είμαστε κοντά σε συλλογικούς φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να δώσουμε λύσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».