Ψηφιακή προστασία της Γεωργικής βιβλιοθήκης του ΙΓΕ από την Περιφέρεια Αττικής

Την ψηφιοποίηση τμημάτων του ιστορικού και επιστημονικού αρχείου της Γεωργικής βιβλιοθήκης του  Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μην καταστραφούν και να είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε ερευνητές και πολίτες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΕ για τη χρηματοδότηση, με το ποσό των 100.000 ευρώ, της ψηφιοποίησης και καταλογογράφησης της βιβλιοθήκης.

«Πρόκειται για απόφαση, η οποία δικαιώνει ένα πολύχρονο αίτημα του Συλλόγου Φίλοι του δάσους Συγγρού και, ταυτόχρονα, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού, διαψεύδοντας έμπρακτα όσους διασπείρουν καταστροφικά σενάρια για το μέλλον», επισήμανε ο Γιώργος Καραμέρος. Στο μεγάλο αρχείο της βιβλιοθήκης, τόνισε, «αποτυπώνεται η ιστορία της Ελληνικής Γεωργίας και υπάρχουν μοναδικές εκδόσεις βιβλίων, μελέτες και συγγράμματα που χρονολογούνται από το 1838. Αυτή η κληρονομιά θέλουμε να διασωθεί και να καταστεί ψηφιακή πύλη γνώσης και έρευνας για όλους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Φίλους του δάσους Συγγρού που εδώ και 15 χρόνια αγωνίζονται για να διατηρηθεί και διασωθεί αυτός ο θησαυρός. Στην προοπτική αυτή συνεργαζόμαστε καθημερινά με τη διοίκηση του ΙΓΕ» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Γεωργική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην έδρα του Ινστιτούτου, στον Πύργο Συγγρού, και, αριθμεί πλέον των 5.000 τίτλων βιβλίων, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Το ψηφιοποιημένο υλικό πρόκειται να αποθηκευτεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όπου θα καταγράφεται και περιγράφεται λεπτομερώς, ενώ θα αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή σύνθετων, δευτερογενών πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλοι του Δάσους Συγγρού, Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου και Καλλιόπη Μητρογώγου αντίστοιχα.