Η αποπεράτωση ενός πολυχώρου πολιτισμού στο Μαρούσι, δίπλα στον Ιερό Ναού Αγίων Αναργύρων, καθώς και η κατασκευή πλατείας 5.5 στρεμμάτων και τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην καρδιά της Νέας Ιωνίας, δημοπρατούνται από την Περιφέρεια Αττικής. Τα τεύχη διακήρυξης για την επιλογή αναδόχων αναρτήθηκαν ήδη με ημερομηνίες δημοπράτησης την 5η Ιουλίου 2018 για το πρώτο έργο και την 17η Ιουλίου 2018 για το δεύτερο.
«Επενδύουμε σε έργα και υποδομές με γνώμονα τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη βόρεια Αθήνα» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος και πρόσθεσε: «Με τις παρεμβάσεις αυτές δίνουμε λύσεις σε αιτήματα δεκαετιών που αναβαθμίζουν, αφενός τις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις στο Μαρούσι και αφετέρου την εμπορική δραστηριότητα της Νέας Ιωνίας με παράλληλη αντιμετώπιση της έλλειψης υπαίθριων χώρων αναψυχής και στάθμευσης».
Η παρέμβαση στο Μαρούσι αφορά στην αποπεράτωση του ημιτελούς, εδώ και 16 χρόνια, κτιρίου του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων ώστε να αξιοποιηθεί ως πολύκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και δράσεων αλληλεγγύης, ενώ θα φιλοξενεί και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Με την αποπεράτωση, το ισόγειο θα παραχωρηθεί στο Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ με την επωνυμία «Αμαρυσία Εστία» με ωφελούμενους νέους και παιδιά με αναπηρία. Το έργο, με προϋπολογισμό έως 1.730.000,00€, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το έργο στη Νέα Ιωνία, προϋπολογισμού 11.500.000 ευρώ, θα μετατρέψει ένα αναξιοποίητο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ 150), ιδιοκτησίας του δήμου, σε μια καλαίσθητη πλατεία με διευρυμένες περιοχές πρασίνου, σκιερές καθιστικές περιοχές και μονοπάτια περιπάτου. Η δε ανέγερση τριώροφου υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, δυναμικότητας 350 θέσεων, θα εξυπηρετεί και τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου της πόλης καθώς βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το σταθμό ΗΣΑΠ (στάση Νέας Ιωνίας). Με την παρέμβαση θα αναδειχθεί η διατηρητέα καμινάδα που δεσπόζει στο μέσο σχεδόν του χώρου της πλατείας και αποτελεί μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.