Οι λογαριασμοί ρεύματος, ως ρήτρα αναπροσαρμογής του πολιτικού σκηνικού

“Εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση” είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός παραπέμποντας στα όσα και αν θα αποφασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το Πάσχα.

Για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το μείγμα και τον τρόπο παραγωγής και τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και των αβάσταχτων επιβαρύνσεων που πληρώνουν οριζόντια όλοι οι πολίτες. Ρητρα αναπροσαρμογης, χρέωση βάσει του άρθρου 8.8, οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) είναι κάποιες από τις διατυπώσεις πάνω στα ραβασάκια αυτής της λερναίας Ύδρας που κατατρώει το εισόδημα των Ελλήνων εδώ και μήνες.

Με έναν κερδοφόρο για κάποιους παραλογισμό που εφαρμόζεται όταν πχ σε μία ηλιόλουστη μέρα παρότι τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν συντριπτικό ποσοστό στην παραγωγή ενέργειας η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής υπολογίζεται  από την υψηλότερη τιμή της αγοράς των μεγαβατώρων που παράγουν οι μονάδες φυσικού αερίου  και ας εισφέρουν στο μείγμα μόλις 8% επί του συνόλου όπως συνέβη για παράδειγμα την περασμένη ηλιόλουστη Κυριακή!

Έγραφα εδώ στο Flash.gr  από το Δεκέμβριο του 2021 για “τη ρήτρα που καίει την κοινωνία “ αλλά και νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2021 για το παίζω εξελιχθεί ο χειμώνας και πραγματικά θεωρούσα ότι θα υπάρξει σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, παρέμβαση από την κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός πού καταλήγει και σε δική της  ραγδαία φθορά. Ποιος θα περίμενε πριν δυόμιση χρόνια ότι το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα. Για γεγονότα που μπορεί να είναι μάλιστα καθοριστικά για μία κυβέρνηση όπως κάποτε ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός Μακ Μίλαν

Πριν δύο χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία 17,4% μονάδες μπροστα στις δημοσκοπήσεις (Alco) είχα γράψει ένα ακόμη άρθρο για τον βρετανό Πρωθυπουργό Μακ Μίλαν (1957-1963) που κάποτε ρωτήθηκε πώς πέφτουν οι κυβερνήσεις και εκείνος απάντησε: “τα γεγονότα αγαπητοί μου, τα γεγονότα”

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην ομιλία του στην Κρήτη αναφέρθηκε και εκείνος στην ρήση του Μακ Μίλαν (χωρίς να αναφέρει το όνομά του) συμπληρώνοντας όμως πως η κυβέρνηση του διαχειρίστηκε με επάρκεια όλα τα δύσκολα γεγονότα που της προέκυψαν στα δυόμιση και πλέον χρόνια της θητείας της.

Κι όμως στο θέμα των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας επιδεικνύει πολιτικό αυτοκτονικό ιδεασμό. Το είχε πάθει κατ’ αναλογία και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η τότε αντιπολίτευση και η κοινωνία διαμαρτύρονταν για την 100% προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες (Βλέπε μεσαία τάξη) και οι υπουργοί καμάρωναν για το πόσο μεγάλο πλεόνασμα είχαν δημιουργήσει.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα και μένει να δούμε αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ή όχι για την παρούσα κυβέρνηση.