Η συνέντευξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και τον δημοσιογράφο, Ανδρέα Παπαδόπουλο.
– Κύριε Καραμέρο, Μήπως έχει δίκιο εν τέλει ο κ. Πολάκης που είπε ότι η σημερινή ηγεσία δεν δίνει ελπίδα; Αναφέρομαι δηλαδή στην ενδεχόμενη ανάγκης αλλαγής ηγεσίας…
Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Επειδή πριν λίγη ώρα άκουσα τα όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που αμφισβητεί την ίδια του την επιλογή. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε δημόσια ότι θα τον συναντήσει, ας περιμένουμε λίγες ώρες.
-Τι έφταιξε και η φωτιά από τον Βαρνάβα έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου;
κ. Παπαδόπουλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επέλεξε να διαλύσει κάθε έννοια δασικής πολιτικής. Με δύο περιβαλλοντοκτόνους νόμους Χατζηδακη και Σκρέκα, υπονόμευσε τις περιοχές Natura. Τα Χριστούγεννα του 2021 ο τότε υφυπουργος Περιβάλλοντος Αμυράς κατάργησε σε μία νύχτα 7 φορείς διαχείρισης κρίσιμων οικοσυστημάτων: Τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής.
Το Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,
το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,
το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και τον
Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.
Αντιστοιχίστε έκτοτε ποιες περιοχές κάηκαν.
Όσο δε για την περιοχή μου, την Ανατολική Αττική αρκεί να σας αναφέρω ότι στην διεύθυνση δασών ανατολικής αττικής υπηρετούν σήμερα 9 δασικοί υπάλληλοι ( 5 δασολόγοι 3 δασοπόνοι και ένας δασοφύλακας) για μία έκταση που καλύπτει τα 3/4 του λεκανοπεδίου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η συζήτηση για την έγκαιρη επέμβαση το 112 ή τα εναέρια μέσα είναι το δέντρο και όχι το δάσος.
Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τον πιο χυδαίο τρόπο και για 5 χρόνια την χρησιμοποίησε σαν άλλοθι όχι μόνο για την απραξία αλλά και για μία σειρά καταστροφικών επιλογών όπως σας κατέδειξα με τα στοιχεία που σας ανέφερα.
-Λίγες εβδομαδες πριν το καταστατικό συνέδριο, ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος;
Δεν θα έλεγα ότι είμαι ο αρμοδιότερος να σας απαντήσω. Προερχόμενος από την αυτοδιοίκηση και όχι “σκληρά κομματικός” πιστεύω βαθειά στο διάλογο, στη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και την κοινή λογική. Ό,τι και να γράψουμε στα “χαρτιά” κ. Παπαδόπουλε αν δεν υπάρχουν αυτά θα συνεχίσουμε να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε.
-Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται από εσωτερικά ζητήματα. Μήπως η τελική διάσπαση θα ήταν μια λύση; Και σας ρωτώ διότι αναρωτιέμαι αν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα που εκπέμπει σχεδόν καθημερινά με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις;
Δεν λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Όσες και όσοι προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας εκφράζοντας και εκπροσωπώντας τους πολίτες που μας ψήφισαν, με σκληρή και γόνιμη αντιπολίτευση αναδεικνύοντας παράλληλα πέρα από τα προβλήματα, ένα προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις δυσκολευόμαστε πολύ σε αυτό το καθημερινό περιβάλλον αλλά νομίζω ότι τα καταφέρνουμε επιμέρους.
Όσοι με τη στάση τους και τις συμπεριφορές τους ρίχνουν νερό στο μύλο του πολιτικού μας αντιπάλου έχουν ευθύνη και οι πολίτες τους αξιολογούν καθημερινά. Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνουμε ένα χρόνο από την εκλογή του νέου προέδρου και θα πρέπει να κάνουμε όλοι έναν απολογισμό. Η ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει τους πολίτες να ψάχνουν άμεσα στιβαρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση και αυτή τη στιγμή δεν το εκπέμπουμε ούτε εμείς ούτε κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και εδώ παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Θέλει μεγάλη προσοχή και σεβασμό στους πολίτες που βιώνουν το αβίωτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όποιος από εμάς δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων θα τον ξεπεράσουν τα γεγονότα.
-Σε λίγες μέρες ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το σχέδιό του. Έχει γίνει άραγε κάποια προετοιμασία; Υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν πάνω σε αυτό;
Τόσο ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελος συντονίζουν ήδη τους τομείς του κόμματος και τα think tank και θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό κοστολογημένο σχέδιο. Ως τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης την προσεχή Τρίτη θα καταθέσω ένα πρώτο σχέδιο προτάσεων θα ακολουθήσουν συσκέψεις με όλους τους βουλευτές των με άρχισε ώστε να είμαστε πανέτοιμοι πολλές μέρες πριν ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη.
-Πρέπει να παραιτηθούν είτε οι εν ενεργεία είτε οι επιλαχόντες βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας προκειμένου να «βρεθεί» ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή; Αν ήσασταν εσείς σε κάποια τέτοια θέση τι θα κάνατε;
Θα ήταν ιδεατό για την κοινοβουλευτική ομάδα μας να βρίσκεται στη βουλή ο εκλεγμένος προεδρός μας Στέφανος κασελάκης.
Μετά την παραίτηση του εξαιρετικού συντρόφου και επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου και δεδομένου ότι μέχρι τον Πρόεδρο μεσολαβούν και επιλαχόντες που βρίσκονται πλέον σε άλλους κομματικούς φορείς όπως η κ. Λάλη στη Νέα Αριστερά ή ο κ. Τσακρής στο οικολογικό κόμμα Κόσμος” η συζήτηση αυτή περισσότερο βάζει έναν πήχη που δεν μπορούμε να περάσουμε και περισσότερο κάνει κακό, παρά βοηθά το κόμμα.
Δυστυχώς δεν είναι εφικτό να είναι επικεφαλής μας ο πρόεδρος μέσα στη βουλή σε αυτή τη φάση και εύχομαι σύντομα να έχουμε εθνικές εκλογές και να είναι. Ο ίδιος έχει πει και σωστά ότι οι μάχες δίνονται στην κοινωνία.
Το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να δώσουμε τον αγώνα στο πλευρό του προέδρου μέχρι τις εθνικές εκλογές, να καλωσορίσουμε την πρώτη επιλαχούσα κ.Τσαπανίδου, σφυρηλατώντας την ενότητα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτκή ομάδα και να μη βάζουμε στους εαυτούς μας ανυπέρβλητα εμπόδια με αρνητικό πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο.
Τώρα επειδή με ρωτάτε τι θα έκανα εγώ είναι δύσκολο να απαντήσω σε μία υποθετική ερώτηση αν δεν έχω όλα τα δεδομένα.
-Δεδομένου ότι είστε αρκετά έμπειρος και στα θέματα της επικοινωνίας, σας προβληματίζει το γεγονός ότι παράγονται συνεχώς αρνητικές ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο κρούσμα όσα συμβαίνουν με τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά;
Με προβληματίζει κ. Παπαδόπουλε αλλά αυτό κυρίως οφείλεται στην επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συστήματος που την υποστηρίζει με το αζημίωτο. Την ώρα μιας καταστροφικής πυρκαγιάς τι είναι πιο προβληματικό ένας ευρωβουλευτής που κακώς αλλά σε ιδιωτική συνομιλία μιλάει όπως μιλάει ή ένας υπουργός που χορεύει τσιφτετέλια την ώρα που καίγεται η εκλογική του περιφέρεια;
Τα πρόβληματα που υπάρχουν στον Τυπο και κυρίως στην Δικαιοσύνη είναι και σοβαρά πρόβληματα της Δημοκρατίας μας και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και εσείς και εγώ και οι πολίτες.
-Υπάρχουν προϋποθέσεις ευρύτερων συνεργασιών στην κεντροαριστερά; Αν ναι, με ποια κόμματα και κατ’ επέκταση ποιον/α επικεφαλής;
Όταν ολοκληρωθεί το συνέδριό μας αλλά και η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα τις εθνικές εκλογές.
Εκεί με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να κερδίσουμε μόνο ένα ενιαίο προοδετικό ψηφοδέλτιο συμφωνίας σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό τηρώντας τις πρόνοιες του εκλογικού νόμου με συνεργασία των κομμάτων και χωρίς τη διάλυσή τους.
Τον λόγο και την πρωτοβουλία των κινήσεων όμως την έχουν οι αρχηγοί με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όποιοι λένε ότι οι συνεργασίες πρέπει να προκύψουν “από τα κάτω” μάλλον δεν αφουγκράζονται τον δημοκρατικό κόσμο.που ζητάει εδώ και καιρό, εδώ και τώρα συνεργασία “από τα πάνω” για να έχουμε αλλαγή στην εξουσία της χώρας.