Σύσκεψη Υπουργείου Εσωτερικών-Περιφέρειας Αττικής για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

 

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των εν εξελίξει καιρικών φαινομένων, την αποτίμηση των χθεσινών καταστροφών αλλά και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου και παρουσία όλων των αντιπεριφερειαρχών της Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αλλαγή του μοντέλου αντιπλημμυρικής θωράκισης που συνοψίζεται στα εξής σημεία:

–  τέλος στις συναρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων

–  άρση της γραφειοκρατίας για τις παρεμβάσεις στα ρέματα

–  οδικός χάρτης για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά σε συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

–  ενίσχυση του εξοπλισμού πολιτικής προστασίας

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα και Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής,Γιώργος Καραμέρος, που υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών συνθηκών, ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα στο Βόρειο Τομέα. Οι κάτοικοι του Ψυχικού, του Αμαρουσίου, της Φιλοθέης και του Χαλανδρίου βρέθηκαν δίπλα σε ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε ζημιές στα δίκτυα κοινής ωφελείας, ρίψεις δέντρων και κολώνων ηλεκτροφωτισμού. Τα νέα δεδομένα όπως εξελίσσονται απαιτούν άμεση προσαρμογή σε αυτά. Με αυτό το σκεπτικό καταλήξαμε σήμερα στο ότι υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η εντατική δουλειά που έχει γίνει μήνες τώρα στο Βόρειο Τομέα, με τις συνεχείς αυτοψίες, τους καθαρισμούς και την αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων λειτούργησε μέχρι ώρας απολύτως ικανοποιητικά, μολονότι τα φαινόμενα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ακόμα και των ίδιων των φυσικών συστημάτων».

 

συσκεψη κακοκαιρια