Καραμέρος στην Αυγή της Κυριακής: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε “κράτος-πελάτη” οπλικών συστημάτων

Συνέντευξη στην κυριακάτικη Αυγή και τον Δημοσιογράφο Ιάσονα Σχοινά παραχώρησε στις 26 Μαΐου ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

-Την Παρασκευή στη Βουλή υπήρξε συζήτηση για την ακρίβεια στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών. Πώς κρίνετε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού; Τι απαντάτε στην κατηγορία ότι οι προτάσεις σας είναι ακοστολόγητες;

κ. Σχοινά από τις 12 Μαρτίου που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε στο Γκάζι το ολιστικό πρόγραμμα του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τεκμηριώσαμε και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του προγράμματος. 3,243 δις δαπάνες (κόστος δηλαδή), 3,262 δις έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και τις τράπεζες αλλά και άλλες πηγές που περιγράφουμε αναλυτικά

Και δεν μείναμε εκεί. Την Πρωτομαγιά καταθέσαμε στη βουλή ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση 37 σελίδων 11 άρθρων με συγκεκριμένους πίνακες και αιτιολογική έκθεση.

Δεν θα ήθελα να κρίνω άλλο τον πρωθυπουργό θα τον κρίνουν οι πολίτες στις 9 Ιουνίου.

Αρκεί να πω μόνο ότι στις 17 Απριλίου συμμετείχε στη σύσκεψη ανώτατων στελεχών πολυεθνικής που ελέγχει τη μισή αγορά (ΔΕΗ, εταιρείες διατροφικών ειδών, αλυσίδες, νοσκοκομεία κλπ) και δεν έβγαλε κουβέντα για το ζήτημα της αισχροκέρδιας. Ένα μήνα μετά έστειλε αυτή την επιστολή παρωδία στην Φον Ντερ Λάινεν. Εμπαίζει τους πολίτες.

-Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή μιλήσατε για “πάρτι Μητσοτάκη” στα εξοπλιστικά με αφορμή νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σπιράλ εξοπλιστικών ανταγωνισμών με την Άγκυρα, με τη διαφορά ότι η Τουρκία “παράγει” η ίδια μεγάλο τμήμα των όπλων της, ενώ η Ελλάδα τα αγοράζει. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Ο συγχωρεμένος Άκης Τσοχατζόπουλος που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις €8 δισ., με σημερινές τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογράψει σε 5 χρόνια πάνω από €20 δισ. την ώρα που το Μαξίμου παρακολουθούσε με το κακόβουλο λογισμικό Predator τη στρατιωτική ηγεσία αλλά και όσους είχαν άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας, για τα εξοπλιστικά που αποφάσιζε.

Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μάθει ο ελληνικός λαός κάποια στιγμή πώς το Σεπτέμβριο του 2021 από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον 6 καινούργιων αεροσκαφών Ραφάλ. Είχε προηγηθεί ΚΥΣΕΑ ή κάποια άλλη διαδικασία στο υπουργείο εθνικής άμυνας; Τι ακριβώς έγινε με τα πρόσωπα που στελέχωναν την κρίσιμη Διεύθυνση Εξοπλισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα που θα έχουμε χρόνο να τα πούμε και μετά τις ευρωεκλογές.

Το χειρότερο όμως που έκανε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών δεν περιέχει ουσιαστική ελληνική συμπαραγωγή, ελληνικό υποέργο δηλαδή που θα δημιουργούσε χιλιάδες καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ.

Αντίθετα υποβάθμισε συνειδητά τη δημόσια αμυντική βιομηχανία ενώ άφησε εκτός και την ελληνική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία.

Όσο για τις μεγαλοστομίες με τα ελληνικά ναυπηγεία; Προς το παρόν πολεμικά πλοία με πόρους των ελλήνων πολιτών χτίζονται σε γαλλικά ναυπηγεία και όχι στη Σύρο την Ελευσίνα ή τον Σακραμαγκά.

Πέρα από τους συσχετισμούς με την Τουρκία η χώρα μας είναι εξόχως προβληματικό την ώρα που η Ε.Ε έχει σχεδιάσει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα ύψους 100 δις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να μετατρέπει οριστικά και μετάκλητα την Ελλάδα σε “κράτος πελάτη” οπλικών συστημάτων χωρίς ουσιαστική εγχώρια παραγωγή. Αυτό ούτε πατριωτικό είναι, ούτε επωφελές για την ελληνική οικονομία.

-Είστε Τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής. Πολύς λόγος γίνεται-πλεον όχι μόνο εκτός Ελλάδας- για την τεχνητή νοημοσύνη και τη σχέση της με το δημόσιο συμφέρον, το κράτος, την οικονομία κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι λέει για όλο αυτό;

Για μας μία Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι βασικός πολιτικός πυλώνας και περιγράφεται και ως ο 8ος από τους 10 συγκεκριμένους στόχους που έχουμε θέσει πρόγραμματικά για τις προσεχείς εκλογές.

Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα συστήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσιπρα με πρώτο υπουργό το Νίκο Παππά και ουδείς πρέπει να το ξεχνά αυτό. Τότε μπήκαν οι βάσεις για όλα αυτά που είδαμε να ωριμάζουν στη συνέχεια. Από το gov.gr μέχρι το VAR που αναβάθμισε την αξιοπιστία της διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου στη χώρα ή την άνθηση των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών με το ΕΚΟΜΕ που προσφατα διέλυσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτοί βρήκαν πόρους και στρωμένο έδαφος και κυρίως κλωνοποίησαν τον GOV.GR. Συνέχισαν ένα έργο στο front desk αλλά άφησαν πολύ πίσω το back office και τις υποδομές με συνέπεια να είμαστε στις τελευταίες θέσεις των σχετικών δεικτών της Ε.Ε.

Σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων.

Πρώτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα. Πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Παράλληλα, πρέπει να θέσουμε κανόνες για την ΤΝ. Η ΤΝ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού ή χειραγώγησης. Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ήδη ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ευρωπαϊκό συμβούλιο έχουν επισημα υιοθετήσει εδώ και λίγες μέρες την πραξη για την τεχνητη Noημοσυνη (TN), καθορίζοντας ενα νεο προτυπο για την ανάπτυξη και την υλοποιηση της Tεχνητης Noημοσυνης σε ολο τον ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό Xωρο. Εμείς έχουμε ως πρόταγμα μία ηθική τεχνητή νοημοσύνη. Μεγάλο όπλο στην υλοποίηση του προγράμματός μας αποτελούν οι έξι επιστήμονες του think tank ψηφιακής διακυβέρνησης τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια για την πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη πρόταση που ήδη ολοκλήρωσαν για το ανοιχτό λογισμικό και την ψηφιακή δημοκρατία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ δεν πάσχουμε από τεχνοφοβία αλλά δεν έχουμε πάθει και ψηφιακή υστερία όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις κυρίως για λόγους χρηματιστηριακούς.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1960 γύρω από την ιδέα ότι μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις έξυπνες ανθρώπινες συμπεριφορές ως μια ακολουθία λογικών κανόνων, που μεταγράφονται σε αλγόριθμους, τους οποίους οι μηχανές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να εμφανίσουν και εκείνες μία «έξυπνη» συμοεριφορά. Τα τελευταία χρόνια τα γλωσσικά μοντέλα αναπτύχθηκαν και κυρίως το chat gpt είναι αυτό που έκανε πιο “εμπορική” την υπάρχουσα τεχνολογία. Εμείς βλέπουμε το ζήτημα πιο ουσιαστικά, πολιτικά και σε βάθος. Μας ενδιαφέρει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο και για αυτό εργαζόμαστε.

-Έρχονται ευρωεκλογές. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

κ. Σχοινά προσωπικά είμαι σκληρά ρεαλιστής σε αυτά τα θέματα.

Πρώτα από όλα πρέπει να μπει ένα stop στη μείωση της εκλογικής μας επιρροής όπως αυτή έχει εξελίχθηκε από το 2015 και μέχρι πέρσι.

Μολονότι μέσα σε ένα χρόνο απόχώρησε από την ηγεσία μία μεγάλη προσωπικότητα για όλη την προοδευτική Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας, είχαμε επίπονες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και στη συνέχεια δύο διασπάσεις με δημιουργία μάλιστα θεωρητικά ανταγωνιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, αντέξαμε.

Ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της δεύτερης θέσης και η καταγραφή στην κάλπη της ανοδικής τάσης του κόμματος που πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μέρα τον μεγάλο φορέα υποδοχής των πολιτών και των στελεχων που αναζητούν και θέλουν να συγκροτησουν αξιόπιστη προοδευτική λύση απέναντι στη ΝΔ χωρίς φοβίες και υποσημειώσεις.

Ουδείς περισσεύει αρκεί να κωπηλατεί προς την κατεύθυνση της προοδευτικής πλειοψηφίας χώρα.