Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση για την οδό Λιθαγωγίας των μάρμαρων του Παρθενώνα.

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική ημερίδα που διοργάνωσαν, στο πλαίσιο του Συνεργατικού Σχηματισμού Discover North Athens, στις 4/10/2017 στο Μαρούσι, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πεντέλης και το Κέντρο Τύπου, Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», για την ¨Οδό Λιθαγωγίας¨. Τον αρχαίο δρόμο που διέσχισαν τα φημισμένα Πεντελικά μάρμαρα προκειμένου να αποτελέσουν το βασικό υλικό κατασκευής του Παρθενώνα. Εκεί όπου η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και η ανθρώπινη δημιουργία, συναντήθηκαν και καθήλωσαν το κοινό για περισσότερο από δυο ώρες. Η γλαφυρή περιήγηση και η τεκμηριωμένη ανάλυση από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Μανόλη Κορρέ, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, από την Πεντέλη, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, το Μαρούσι, την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Κωστόπουλος Παύλος Καμάρας, Πέτρος Δαμιανός και Φώτης Χρυσικός, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του συνδέσμου για τη βιώσιμη Ανάπτυξη, Γιώργος Κουράσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, συλλογικότητες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τους Δήμους Πεντέλης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας δήλωσε μεταξύ άλλων: Βρισκόμαστε σε μια ακόμη εκδήλωση του συνεργατικού σχηματισμού «Discover North Athens» για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της βόρειας Αθήνας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα πολύτιμα πετράδια που κοσμούν τις πόλεις μας, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή και να τονώσουμε την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα και με αφετηρία την πλούσια παρακαταθήκη του Πεντελικού βουνού επιχειρούμε στοχευμένα για την ανάδειξη μιας πολιτιστικής διαδρομής πολλαπλών ενδιαφερόντων γεμάτη ιστορία, φύση και πολιτισμό φτιάχνοντας ένα νέο Brand Name για τα Βόρεια Προάστια».

Ο Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου– Καψάλης, στην παρέμβασή του ανέδειξε εκτενώς την ιστορία και τη φυσική ομορφιά της Πεντέλης και του Πεντελικού και τη σημασία της για την ανάπτυξη πολλαπλών μορφών τουρισμού. Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι εκτός από τα τεράστια ιστορικής αξίας μνημεία που έχει να προσφέρει στον παγκόσμιο επισκέπτη της, διαθέτει μια πλούσια βλάστηση, ποικιλόμορφη πανίδα, δεκάδες πηγές και ρέματα, μονοπάτια περιήγησης, φυσικούς χώρους εστίασης και αναψυχής. Τέλος συνεχάρη τον αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία του συνεργατικού σχηματισμού «Discover North Athens» επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Πεντέλης στηρίζει το πρόγραμμα, συμμετέχει σ’ αυτό και προτείνει δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του.

Οι περιγραφές, σχέδια, φωτογραφικό υλικό και αναλύσεις έχουν αποτυπωθεί σε ειδική έντυπη έκδοση για την «Οδό Λιθαγωγίας» που διανεμήθηκε στο κοινό. Στο έντυπο το οποίο θα εκδοθεί και στα αγγλικά, ενσωματώθηκαν σημεία από την διπλωματική εργασία της φοιτήτριας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Άννας Μαρίας Λιόγα, για την αλληλεξάρτηση της οδού Λιθαγωγίας με τη Ρεματιά Πεντέλης– Χαλανδρίου, δύο άξονες που διατρέχουν τον αστικό ιστό των βορείων προαστίων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα μνημεία και αξιοθέατα της Πεντέλης, ευγενική προσφορά της ΕΡΤ.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Γιώργος Καραμέρος αφού ευχαρίστησε το κοινό για την συμμετοχή, τους δυο βασικούς ομιλητές και όσους συνεργάστηκαν στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε δυο αξιόλογες προσεχείς δράσεις που οργανώνουν οι δήμοι Χαλανδρίου και Κηφισιάς για την περιοχή της βόρειας Αθήνας, μια δρομική δραστηριότητα στη ρεματιά Χαλανδρίου και την ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό στα μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, αρχοντικά στην Κηφισιά. Το επόμενο ραντεβού του «Discover North Athens» είναι στα κουλουάρ του Ολυμπιακού Σταδίου, στις 29 Οκτωβρίου 2017, στο 2οOlympic Stadium Run. Στους δρομικούς αγώνες που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του του Μαρουσιώτη “Γιατρού της Ειρήνης”, Νίκου Δούση– Ρασιά.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”23″ exclusions=”133,134,135,136,137,138,139,140,141,142,143,144,145,146,147,148,149,150,151,152,153,154,155,156,157,158,160,161,162,163,164,165″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]