Ως «θυσία» του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ώστε να δημιουργηθούν σύγχυση και χάος και να απαλειφθεί από το πόρισμα το κομμάτι για την πυρόσφαιρα, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καραμερος την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου, λέγοντας πως η κυβέρνηση απαξιώνει το «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας», όπως η ίδια το είχε χαρακτηρίσει.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στη Realnews πως η εικόνα ενός failed state δεν αξίζει στη χώρα και αφήνει αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη στάση της στην πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
ΕΡ: Μετά τον τραγέλαφο με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του Χρήστου Παπαδημητρίου, μπορεί να λάβει κανείς σοβαρά υπ’ όψιν το πόρισμα του Οργανισμού;
ΑΠ: Ζούμε μια ακόμη πράξη -και δυστυχώς δεν πρόκειται να είναι η τελευταία- θεσμικής και κατάπτωσης στη χώρα, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συνέστησε έναν Οργανισμό, καθυστέρησε οι κτώ μήνες για να τον στελεχώσει και επέλεξε ως επικεφαλής, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, τον κ. Παπαδημητρίου, κατά δήλωσή του, συνεργάτη της αδελφής του πρωθυπουργού. Υποτίθεται πως όλη η Ελλάδα ανέμενε το πόρισμα αυτό για να πάρει απαντήσεις και το αποτέλεσμα είναι το αρχικό «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας», όπως το χαρακτήρισε το Μέγαρο Μαξίμου, να απαξιώνεται από την ίδια την κυβέρνηση, μολονότι περιέχει χρήσιμα σημεία. Είναι δύσκολο να ανακτηθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού ύστερα από αυτή την εξέλιξη. Μια τέτοια διαχείριση επιβεβαιώνει το αίσθημα δυσπιστίας που κυριαρχεί στην κοινωνία για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση ευτέλισε μια εξεταστική για τα Τέμπη, κλείνει άρον-άρον μια προανακριτική χωρίς να εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας και « δολοφονεί» με τα φερέφωνά της τους χαρακτήρες δικηγόρων ή πραγματογνωμόνων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
ΕΡ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το αφήγημα περί συγκάλυψης έχει γκρεμιστεί. Εσείς μιλάτε για τον ορισμό του failed state, για ένα κράτος που δεν μπορεί να βγάλει ένα πόρισμα για μια σιδηροδρομική τραγωδία. Ωστόσο, οι πολίτες αναρωτιούνται πώς θα μάθουν την αλήθεια.
ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί σκοπίμως σύγχυση και χάος στην υπόθεση με τριπλό σκοπό. Πρώτον, την απαλοιφή ή την αμφισβήτηση των στοιχείων προκειμένου να μην μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο η Δικαιοσύνη να αποφανθεί επί της ουσίας ελλείψει στοιχείων ή αμφιβολιών. «Θυσιάστηκε» δηλαδή ο Παπαδημητρίου, αλλά… πρόλαβαν να αφαιρέσουν από το πόρισμα το σημείο που αποδίδει την πυρόσφαιρα σε υδρογονάνθρακες και αναφέρει την ανίχνευση ξυλολίου στο έδαφος. Οι δικαστές διαβάζουν τα στοιχεία, όχι τον επικοινωνιακό «θόρυβο». Όταν φτάσει λοιπόν η ώρα της εξέτασης των στοιχείων, υδρογονάνθρακες και ξυλόλιο δεν θα υπάρχουν και με τη βούλα του επίσημου αλλά «πειραγμένου» πλέον πορίσματος. Δεύτερος σκοπός, η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση ξέρει ότι το 70% των πολιτών το έχει απέναντι σε αυτήν την υπόθεση . Προσπαθεί διά της αμφιβολίας να συγκρατήσει το υπόλοιπο 30%. Ένα σκληρό κομματικό ακροατήριο που θέλει ένα αφήγημα για να κρατηθεί. Ο τρίτος σκοπός είναι η δημιουργία χάους στην υπόθεση. Η Ν.Δ., με το θεσμικό και επικοινωνιακό οπλοστάσιο που διαθέτει, προκαλείτο χάος, δίνει χώρο σε θεωρίες συνωμοσίας και σε ακραίες φωνές και στη συνέχεια θα έρθει για να θέσει το δίλημμα: « Μητσοτάκης ή χάος». Το ένα, όμως, προκαλείτο άλλο και αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει . Η εικόνα ενός failed state δεν αξίζει στη χώρα μας.
ΕΡ: Βλέπουμε πως οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορείτε να βρείτε κοινό βηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ έχει αρνηθεί το προσκλητήριο συνεργασίας. Μπορεί να υπάρξει «συμμαχία» που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς τη Χαριλάου Τρικούπη;
ΑΠ: Δική μας προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για να είναι χρήσιμος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για τη χώρα. Ο Σωκράτης Φάμελλος έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες, εντός και εκτός κόμματος. Προχωράμε σε μια παραγωγική προσυνεδριακή διαδικασία που θα συγκροτήσει ένα σαφές πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο . Οφείλουμε να απαντήσουμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να δώσουμε ώθηση που θα ανατρέψει τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων και θα αμφισβητήσει ευθέως την εύθραυστη πλέον « ηγεμονία» της Ν.Δ. Όσο για τον πυρήνα του ερωτήματός σας, δεν φταίνε το όλον ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του για τις επιλογές της ηγεσίας.
ΕΡ: Οι πρώην σύντροφοί σας στη Νέα Αριστερά εμφανίζονται διχασμένοι για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως όμως το συνεχές δικό σας φλερτ προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα δείχνει αδυναμία;
ΑΠ: Το να ανταποκρίνεσαι σε ένα κοινωνικό αίτημα που λέει σε όλο τον προοδευτικό χώρο «βρείτε τα για να νικήσετε τον Μητσοτάκη» δείχνει ότι παίρνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας όσα μας λέει ο κόσμος, χωρίς να πιστεύουμε ότι η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται μέσα σε κάποια κομματικά γραφεία. Στην πολιτική, όποια επιλογή και αν κάνεις έχει τελικό κριτή τον λαό, γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Ο χρόνος στον οποίο γίνονται οι όποιες επιλογές δείχνει αν αποτελούν σημείο τομής. Η διαρκής εκκρεμότητα δεν βοηθά. Ανεξάρτητα από το πώς κρίνει ο καθένας τις συνεργασίες, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στην κοινωνία, που μας ζητά πρωτίστως να ακούσουμε τα προβλήματά της και μετά θα μας κρίνει για το αν προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις.
ΕΡ: Παρά την αλλαγή ηγεσίας τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά μονοψήφια. Πώς θα αλλάξει αυτό, τη στιγμή που έχετε μεγάλες απώλειες προς την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. πέρασε συμπληγάδες από το 2023 και έπειτα. Για ένα διάστημα στράφηκαν τα φώτα της προσοχής μακριά από 6- σα απασχολούσαν τους πολίτες και δόθηκε προτεραιότητα στην παραπολιτική και στο παρασκήνιο. Με την αλλαγή πορείας που καταφέραμε μετά τον Νοέμβριο του 2024 έχουμε σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας. Πήραμε θεσμικές πρωτοβουλίες με τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη στην εξέταση ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Εκλαμβάνουμε τις δημοσκοπήσεις ως ένα σήμα να προχωρήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής νίκης και να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα.
EΡ: Ο Παύλος Πολάκης είπε στην Κεντρική Επιτροπή πως «δεν πάτε καλά» ως κόμμα και έδωσε «ραντεβού» στο Συνέδριο. Υπάρχει κίνδυνος μιας ακόμη εσωκομματικής σύγκρουσης και νέας διάσπασης στο κόμμα;
ΑΠ: Όλοι στο κόμμα έχουν την αγωνία και την ευθύνη να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να αποτελέσει ξανά τον βασικό πυλώνα ενός κοινωνικού ρεύματος που θα νικήσει τη Ν.Δ. και να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Όλα τα στελέχη συνεισφέρουν σε ένα κοινό πρόγραμμα και προσφέρουν τη δική τους οπτική στον σχεδιασμό. Είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας στην κοινωνία και να μην εγκλωβιζόμαστε εντός κομματικών στεγανών. Οφείλουμε να κωπηλατούμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. που βάζει την ατζέντα, λαμβάνει πρωτοβουλίες με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και βλέπει μια αλαζονική κυβέρνηση να πληγώνει τους θεσμούς. Επίσης, κ . Τσακίρη, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική για τον κόσμο που πληγώσαμε με πράξεις, παραλείψεις ή ανοχή σε καταστάσεις και στις δύο διασπάσεις. Το καταθέτω αυτό ως πολιτική ανάγκη απέναντι σε ανθρώπους που δώσαμε κοινούς αγώνες και μπορούμε να ξαναδώσουμε.
