Τομέας Υποδομών και Μεταφορών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θέμα ηθικής τάξης οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων όταν μάλιστα εργάζονται εκεί σύζυγοι υπουργών με αναβαθμισμένο ρόλο

Με αφορμή τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα 20/10 η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” και αποδεικνύουν τις απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών στην εταιρεία συμβούλων που εργάζεται η σύζυγος του Υπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ τονίζει τα εξής:

«Από το Δεκέμβριο του 2023 με ερώτηση που καταθέσαμε με την υπογραφή 13 βουλευτών και δεν έχει ακόμα απαντηθεί επί της ουσίας, εγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς προσπαθεί να υποκαταστήσει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια αναθέτοντας την παραγωγή κυβερνητικού έργου σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έναντι εκατομμυρίων ευρώ και συνήθως με ασαφές παραδοτέο έργο.

Με την αδιαφανή αυτή πρακτική υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της καλής νομοθέτησης καθώς οι εντεταλμένες υπηρεσίες των Υπουργείων παρακάμπτονται αλλά και η νομοπαρασκευαστική διαδικασία ευτελίζεται σε “φασόν” νομοθετήματα, πολλές φορές υποβολιμαία από συμφέροντα.

Σήμερα η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα πώς τον Φεβρουάριο του 2024 με υπογραφή του κ. Σταϊκούρα ανατέθηκε στην εταιρεία όπου εργάζεται η σύζυγός του, η “εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου Υπουργού”!!

Πέρα από το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες αποκτούν επιρροή στο νομοθετικό έργο και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για κρίσιμα έργα υποδομών τίθεται σαφέστατα και ζήτημα ηθικής τάξης στο οποίο πρέπει να απαντήσει τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και η κυβέρνηση συνολικά καθώς αυτή η πρακτική αυτή έχει κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία 6 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης ποιες είναι οι εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις έργων του ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 6 χρόνια και πόσο έχουν κοστίσει αυτές.

Ποιες είναι οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα αποτελέσματα από την ανάθεση των έργων στις εταιρείες αυτές;

Οι λόγοι που ωθούν τα υπουργεία να υλοποιούν συμβόλαια υλοποίησης του κρίσιμου κυβερνητικού έργου με ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες είναι μόνο οι συγγενικές σχέσεις ή μοιράζονται και κάποιο ακόμα μυστικό που πρέπει να γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες;».