Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαρτίου οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ.
Το παρών έδωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος ο οποίος προέτρεψε τους κατοίκους να επαναλάβουν όλοι μαζί τη συγκέντρωση, αυτή τη φορά, όμως, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν θα εκδικάζονται οι σχετικές προσφυγές.
Παράλληλα, ο Γιώργος Καραμέρος υποσχέθηκε στους κατοίκους της περιοχής ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους ενώ προτίθεται να εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό μέσο για να στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους.
Όπως, εξάλλου, είχε τονίσει σε σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, η κατασκευή Χωματερής Υπόγειας Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ) στην Κεραμιδέζα Τανάγρας, εντός της υδρογεωλογικής λεκάνης του Ασωπού ποταμού απειλεί μεσοπρόθεσμα τον Ασωπό ποταμό, τα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και ολόκληρη την Ανατολική Αττική.
Η χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων είναι μια ειδική τοποθεσία όπου αποθηκεύονται και τίθενται υπό επεξεργασία τα επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες. Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα περιλαμβάνουν ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές, εύφλεκτες, διαβρωτικές ή άλλες που αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Οι χωματερές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές για την ασφαλή αποθήκευση και επεξεργασία των αποβλήτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Η κυβέρνηση, όμως, επιχειρεί με ταχείες διαδικασίες να δρομολογήσει την κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, σε αντιπαράθεση με τους Δήμους Τανάγρας και Ωρωπού, τους πολίτες και τις τοπικές οργανώσεις και συλλόγους και ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού και του Ευβοϊκού κόλπου, στον αέρα και στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κατασκευής του έργου αυτού που αναμένεται να προκαλέσει απαξίωση των περιουσιών των κατοίκων, υποβάθμιση των περιοχών και ανυπολόγιστο οικολογικό πλήγμα στην υγεία και τη διατροφική αλυσίδα.