«Ό,τι καίμε το αναπνέουμε»: Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την καταπολέμηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης

Η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης των πολιτών αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση (ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων) που δημιουργεί μεταξύ άλλων η ανεξέλεγκτη χρήση οικιακών τζακιών και σομπών (αιθαλομίχλη).

Είναι σαφές ότι το φαινόμενο αυτό έχει οικονομικές ρίζες, καθώς ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης έστρεψε πολλά νοικοκυριά (ειδικά τα πιο φτωχά) στη χρήση συχνά ακατάλληλης βιομάζας για θέρμανση, με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες (σε ευνοϊκές συνθήκες άπνοιας και υψηλών επιπέδων υγρασίας) ένα πυκνό στρώμα αιθαλομίχλης να καλύπτει τον Αττικό ουρανό.

Στο πλαίσιο αυτό με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών (ειδικά ηλικιωμένων και ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα) και την προστασία του περιβάλλοντος ο Βόρειος Τομέας Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής τύπωσε και διένειμε 4.000 αφίσες με γενικό τίτλο «Ό,τι καίμε το αναπνέουμε».

Η διανομή του έντυπου ενημερωτικού υλικού έγινε σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής σε ολόκληρο το δίκτυο των φαρμακείων στην Αττική αλλά και σε όλα τα κτίρια που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής στο λεκανοπέδιο.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή για τη δημόσια υγεία που διαθέτει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ απαντώνται από γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικευμένο διοικητικό προσωπικό ενώ η γραμμή είναι διαθέσιμη όλες της μέρες της εβδομάδας όλο το 24ωρο.

Τέλος υπάρχει η δυνατότητα αναγγελίας σύντομων οδηγιών ενημέρωσης, όταν υπάρχει έξαρση του φαινομένου, στο δίκτυο των 24 Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (με τη μορφή alert) του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας που βρίσκονται τοποθετημένες στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνοντας συμπράξεις και συνεργασίες με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και ενεργοποιώντας τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής (Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας), με ελάχιστο κόστος (το κόστος δεν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ μολονότι είχαν εγκριθεί 20.000 ευρώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο), συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το μείζον θέμα του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

 

Αφίσα_αιθαλομίχλης1