Ψεκασμοί σε ρέματα και ΟΑΚΑ για τα κουνούπια – Οδηγίες στους πολίτες από την Περιφέρεια Αττικής

Δημόσια έκκληση στους πολίτες αλλά και στους ιδιοκτήτες/επαγγελματίες χώρων όπου είναι πιθανή η συγκέντρωση κουνουπιών (π.χ  βουλκανιζατέρ) να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν λιμνάζοντα ύδατα, απηύθυνε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Γιώργος Καραμέρος στην πρωινή ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» όπου φιλοξενήθηκε, αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής.

Στην περιφερειακή ενότητα του βόρειου τομέα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών για το 2016 όχι μόνο στα ρέματα, αλλά και σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας εκτός των Δήμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ψεκασμούς που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε λιμνάζοντα ύδατα και λίμνες εντός του ΟΑΚΑ.kounoupia d.t

Περιγράφοντας την εφαρμογή του προγράμματος στο βόρειο τομέα ο κ. Καραμέρος εξήγησε : «Προσαρμόζουμε τους ψεκασμούς, με βάση και τις ιδιαίτερες φετινές κλιματολογικές συνθήκες, που ευνοούν την προνυμφική επώαση των κουνουπιών. Έτσι από τις 4 Απριλίου ξεκινήσαμε τους ψεκασμούς σε όλα τα ρέματα, με βιολογικά φάρμακα, ασφαλή για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Διευρύνουμε την εμβέλεια τον ψεκασμών και σε δημόσιους χώρους που δεν ανήκουν στους Δήμους, όπως οι λίμνες του ΟΑΚΑ, όπου τα στάσιμα νερά είχαν να ψεκαστούν 12 χρόνια.

Όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι ενέργειες της πολιτείας, χρειάζεται και η συνεργασία των πολιτών. Τα φρεάτια υδροσυλλογής, οι κήποι και οι γλάστρες είναι σημεία υψηλής επικινδυνότητας και σε αυτά τα σημεία πρέπει καθένας από μας να δράσει αποτρεπτικά. Δεν ποτίζουμε νυχτερινές ώρες, δεν αφήνουμε στάσιμο νερό ούτε σε ένα μικρό γλαστράκι» κατέληξε.

«Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια και τη Ρένα Δούρου για την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών, η Αττική είναι από τις Περιφέρειες που γίνεται πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό. Να γνωρίζετε ότι ο χρόνος πραγματοποίησης των ψεκασμών έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί σε προνυμφικό επίπεδο ελαττώνεται δραματικά ο πληθυσμός των κουνουπιών» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.