Το νέο συμβόλαιο του Αλέξη Τσίπρα με τους συνταξιούχους που αδικούνται – Άρθρο μου στην εφημερίδα Αχαρναϊκή

Το νέο συμβόλαιο του Αλέξη Τσίπρα με τους συνταξιούχους που αδικούνται.

Άρθρο μου στην εφημερίδα Αχαρναϊκή

📌Μπροστά από ένα ATM στην πλατεία Καράβου συνάντησα την Πέμπτη το πρωί, τουλάχιστον τέσσερις γείτονες μου συνταξιούχους οι οποίοι εδώ και καιρό άκουγαν ότι θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης όταν έφτασε η ώρα πληρωμής για τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 καθώς το χαρτάκι έδειχνε μία από τα ίδια.

Είναι και αυτοί μαζί με περίπου 900.000 ακόμα, εκ των δικαιούχων που αδίκως περίμεναν την αύξηση του 7,75% που προβλέπει ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.

📌Η «προσωπική διαφορά» που θεσμοθετήθηκε με τον ίδιο νόμο για να προστατεύσει τότε από νέες περικοπές τις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων αλλά τους απέκλεισε από μελλοντικές αυξήσεις δεν άλλαξε μετά το 2019 παρότι βγήκαμε από μνημόνια και εποπτεία.

Τώρα αυτή η «προσωπική διαφορά» θα απορροφήσει τις αυξήσεις και οι εν λόγω συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ζουν με τις αποδοχές του 2022, οι οποίες ήταν ίδιες με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το προηγούμενο σύστημα (προ του νόμου Κατρούγκαλου). Ενώ υπάρχουν και ορισμένοι συνταξιούχοι της περιόδου 2016-18 οι οποίοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά.

Όταν από 1/1/2019 ετέθη σε ισχύ ο εν λόγω νόμος (3487/16) βρέθηκαν να λαμβάνουν… περισσότερα χρήματα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι. Και έτσι αποκλείστηκαν και από τις οριακές μεταβολές που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4670/20 (ν.Βρούτση), μέσω του οποίου διορθώθηκαν (βελτιώθηκαν) τα ποσοστά ανταπόδοσης για τα έτη ασφάλισης πέραν των 30 ετών ασφάλισης.

Για περίπου 500.000 συνταξιούχους από τα 2,6 εκ. δικαιούχων, 1 στους 5 δηλαδή, δεν θα λάβει αύξηση ούτε το 2024. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, του Δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά» και θα αποκλειστούν των νέων αναπροσαρμογών και κατά τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή. Και αυτό γιατί η «προσωπική διαφορά» ξεπερνά τα 200 ή 300 ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως και στην περίπτωση του ΕΚΑΣ δεν διόρθωσε τα πράγματα παρά τα υπερέσοδα από φόρους και την ποσοτική χαλάρωση από την κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Μπορεί να προχώρησε σε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια και άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύσεις σε αμυντικούς εξοπλισμούς όμως απέναντι στους συνταξιούχους αρκέστηκε σε επιδόματα και μάλιστα με σκληρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ στον αντίποδα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα αρχικά από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2022 όπου δεσμεύτηκε για την επαναφορά της ποσοστιαίας 13ης σύνταξης όπως αυτή είχε θεσμοθετηθεί το 2019 και κόπηκε από τον Μητσοτάκη αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις δόσεις έδωσε το μήνυμα στους συνταξιούχους.

📌Την περασμένη Δευτέρα 23/1 από το Αιγάλεω δεσμεύτηκε και για την αποκατάσταση της αδικίας με την «προσωπική διαφορά» καθώς πλέον δεν τίθεται θέμα διάσωσης των συντάξεων όπως το 2016 όπως ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο, αλλά ενίσχυσης των εισοδημάτων δεδομένου και του καλπάζοντα πληθωρισμού.

🔴Πρόκειται για ένα νέο συμβόλαιο Τσίπρα με τους συνταξιούχους που αυτή τη φορά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να τηρηθεί στο έπακρο.

Η μεταμνημονιακή ανάπτυξη δεν πρέπει να αφήσει πίσω ευάλωτους και συνταξιούχους οι οποίοι “χρυσοπλήρωσαν” τη δεκαετή κρίση από τα εισοδήματά τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια την ευκαιρία να αποκαταστήσει αυτές τις θυσίες και σε κάποιες περιπτώσεις αδικίες όμως τη μία έκοβε τη 13η σύνταξη και την άλλη υπουργοί της έλεγαν στους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά αφήνοντας τους εκτός των δικαστικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να δώσει βάρος σε άλλους τομείς. Δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε «γαλάζιες ακρίδες» τύπου Πάτση, Χειμάρα και άλλων ημετέρων.

Οι προσεχείς εθνικές εκλογές έχουν ένα τεράστιο διακύβευμα για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς ή θα συνεχίσουν να πορεύονται με χαρτζιλίκια, εποχικά επιδόματα και κληρώσεις στο Gov.gr ή θα στηρίξουν μία Προοδευτική κυβέρνηση που έχει ως προτεραιότητα να αποκαταστήσει τα εισοδήματα και τις αδικίες που έγιναν τη μνημονιακή αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταμνημονιακής εποχής.

✅Τότε και τότε μόνο θα υπάρξει δικαιοσύνη αλλά και κανονικότητα για αυτούς.