Σειρά συσκέψεων με αποφάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες στο προσφυγικό, πραγματοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα, Γιώργος Καραμέρος.
Σε συνάντηση με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του βόρειου τομέα, κ. Ιωάννη Ζιάραγκα, και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, αποφασίστηκε η πρόσκληση σε γονείς και μαθητές των δημοτικών σχολείων του βόρειου τομέα, ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και παιχνίδια από μαθητές, για τα παιδιά των προσφύγων.
Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κάθε μαθητής Δημοτικού σχολείου σταδιακά από το σύνολο των σχολείων της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Β Αθήνας θα κληθεί προαιρετικά να συγκεντρώσει ένα ή περισσότερα είδη (από συγκεκριμένη λίστα πραγματικών αναγκών). Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το συντονισμό της δράσης, κινητοποιώντας τις σχολικές δομές και μεταφέροντας τα είδη που θα συγκεντρωθούν στην επίσημη αποθήκη της Περιφέρειας Αττικής στην «πλατεία νερού» στο Φάληρο και από εκεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Εντωμεταξύ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η καταγραφή αλλά και η κινητοποίηση αλληλέγγυων πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τομέα και θα κληθούν να συνδράμουν στις υφιστάμενες δομές των κέντρων φιλοξενίας της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση με εθελοντικά σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες των φορέων σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
Παρόντες ήταν οι κ.κ. Αγγελική Φανάκη, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Βασίλης Ορφανός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Ιωάννα Λαγουμιτζή, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της γραμμής 156 στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Μαριάννα Φράγκου, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Νικόλαος Καριοφύλλης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφέδρων Υπαξιωματικών-Οπλιτών, Τσιγκρέλης Ευάγγελος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Π.Β./Α.Τ.Υ. και Βαγγέλης Στογιάννης από την Δ.Α.ΠΑ.ΧΟ (Δασική Προστασία Παπάγου-Χολαργού).
Μέσα στην εβδομάδα ακολουθεί σειρά συναντήσεων και συμφωνιών με Δήμους, οργανώσεις και άλλους φορείς.
Στο τηλέφωνο 213 2100531 φορείς ή πολίτες του βόρειου τομέα μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες, οδηγίες ή προσφορές ειδών.
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων ή εσωτερικών μεταναστών. Το 50% όσων έρχονται στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά. Από όποια θέση του κρατικού μηχανισμού κι αν βρισκόμαστε, είναι ανθρώπινο καθήκον να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε για την ανακούφιση και τη στήριξη των προσφύγων, προστατεύοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του κράτους και τα συμφέροντα της χώρας. Στη λογική αυτή, σε ό,τι μας αναλογεί κινητοποιούμε τόσο τον υπηρεσιακό μηχανισμό της περιφερειακής ενότητας βόρειου τομέα, όσο και των αλληλέγγυων και εθελοντών, που παραδειγματικά δέχονται να συνεισφέρουν κυρίως το χρόνο τους, με το συντονισμό και την συνεργασία της Περιφέρειας.» υπογράμμισε ο κ. Καραμέρος.