Καραμέρος: Να δοθεί βιώσιμη λύση για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών – Ανάλγητη η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στην πλατεία Συντάγματος και τη συγκέντρωση των παλιννοστούντων ομογενών μας από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που έλαβαν στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έδωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Η συνάθροιση που συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων-Ποντίων είχε ως σκοπό να διατυπωθούν για ακόμη μία φορά τα δίκαια αιτήματα των δανειοληπτών, αιτήματα που επιμένει να αγνοεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι παλιννοστούντες ομογενείς, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έλαβαν στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο 100% στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος για τη στεγαστική τους αποκατάσταση (Ν.2790/2000).

Τον νόμο αυτό, τον οποίο σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις, ήρθε αιφνιδιαστικά να αγνοήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ μην παρέχοντας πλέον καμιά εγγύηση στα δάνειά τους και ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς των κατοικιών τους. Το αποτέλεσμα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής είναι οι παλιννοστούντες ομογενείς που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το δάνειό τους να λαμβάνουν διαταγές πληρωμής που εκκινούν στην ουσία τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους, παρότι τα δάνεια αυτά τελούν υπό την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Γιώργος Καραμέρος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους παλιννοστούντες ομογενείς οι οποίοι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι και απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους και τους επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να λύσει το θέμα τους στον νόμο που έφερε για τους servicers και τα funds τον Δεκεμβριο του 2023, όμως, για μία ακόμη φορά επέλεξε να μείνει άπραγη.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκπεφρασμένες θέσεις για τα ζητήματα των παλιννοστούντων από τον Απρίλιο του 2023: Διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων και κάθε είδους τόκων που επιβαρύνουν τα δάνεια που αφορούν την κατοικία των παλιννοστούντων ομογενών και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα.

Ο Γιώργος Καραμέρος δεσμεύτηκε, τέλος, ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των δανειοληπτών με κάθε δυνατό κοινοβουλευτικό μέσο μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.