Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις μίλησε ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος.
Τι είπε για Rafale, F35, Ελληνικά Ναυπηγεία, Φρεγάτες και LCS, και παρακολουθήσεις Δένδια και αξιωματικών με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
To video > https://www.youtube.com/watch?v=W1iwM0qXTQ8
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ποιος μπορεί να πει όχι, σε όρους, όπως καινοτομία ή σε όρους που εισάγονται στην εθνική άμυνα, όπως πληροφορική; Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να πει όχι. Όμως, εδώ θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να δούμε όλες τις κινήσεις όχι τώρα, αλλά στο τι έχει γίνει πέντε χρόνια στο Υπουργείο σας και στην Κυβέρνησή σας.
Και, δυστυχώς, θα είμαι δυσάρεστος και θα χρησιμοποιήσω δικά σας λόγια, από τη σημερινή τοποθέτηση σας, σε αντιπαραβολή με όσα έχει πράξει ο κύριος Πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως στον βασικό πυλώνα, που και εσείς αναφέρατε, ως βασικό πυλώνα, τους εξοπλισμούς.
Είπατε: Προσεκτικός στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Είπατε για τους μηχανισμούς που υπάρχουν, προκειμένου να φτάσουμε να κάνουμε μια δαπάνη, οι οποίοι είναι ασφυκτικοί και δεν χρειάζονται περισσότεροι. Θα συμφωνήσουμε. Αυτοί οι μηχανισμοί λειτούργησαν; Ή υπήρξε σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων, όταν από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης, ανήγγειλε την αγορά των συν έξι νέων Rafale κόστους 90 εκατομμυρίων ευρώ το ένα;
Σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ το ένα, τα μεταχειρισμένα -από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης- συν έξι. Προηγήθηκε η λειτουργία κάποιου μηχανισμού; Δεν προηγήθηκε.
Λέτε ότι η συγκεκριμένη ατζέντα από εδώ μέχρι το 2030, θα ενισχύσει την υπάρχουσα αμυντική βιομηχανία, που θα υπηρετηθεί από το νομοθέτημα. Ακούγεται πάρα πολύ ωραίο. Να δούμε, όμως, τι έχει συμβεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία τα τελευταία πέντε χρόνια, τα πέντε χρόνια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αφελληνίστηκε, κύριε Υπουργέ, και δεδομένου ότι το ΕΛΚΑΚ θα προχωρήσει σε συμπράξεις με αμυντικές βιομηχανίες, ακόμα και αν πρόκειται για βιομηχανίες συμφερόντων συμμάχων χωρών που είναι συμμαχικές, τίθεται ένα ζήτημα σε σχέση με το καθεστώς της σημαντικής ιδιοκτησίας, σε σχέση με τη διανοητική περιουσία, παρέμβασης και δυνατότητας αλλότριων δυνάμεων, έστω και συμμαχικών, σε αυτόν τον πλούτο. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αμφισβήτηση γι’ αυτό.
Θέλετε να δούμε τα άλλα γεγονότα; Να σας θυμίσω τι επικρέμεται πάνω από το Υπουργείο, το οποίο εσείς προΐσταστε τώρα; Επικρέμεται η σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών, της οποίας και εσείς -δεν έχω δει κάποια απάντησή σας- φέρεστε να είστε θύμα. Δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ 13.11.2021, ένα-δυο μήνες μετά τη ΔΕΘ που ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε τα έξι νέα Rafale. Σας παρακολουθούσαν με το Predator και επειδή κάνατε και μια αναφορά για πιθανή αποδοχή δωρεάς φρεγατών στο εγγύς μέλλον, θυμίζω ότι ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2013-2014 αρνηθήκατε και είναι προς τιμήν σας, μια δωρεά για ένα σύστημα επικοινωνίας, το οποίο θα κόστιζε όπως περιγράφηκε από τον συνάδελφο του ΚΚΕ, μια δωρεά στη συνέχεια σε σχέση με τα ανταλλακτικά, τη συντήρηση, τη λειτουργία.
Τώρα γιατί λέτε ότι μια δωρεά φρεγατών θα είναι επιθυμητή; Αναφέρετε τις LCS έτσι; Τις LCS δεν αναφέρατε; Αρκεί να γκουγκλάρει κάποιος που μας βλέπει τι συμβαίνει με τις ρεγάτες LCS και τιγράφουν τα ειδικά μέσα, αλλά και διάφοροι αναλυτές ανά τον κόσμο. Πώς θα αποδεχτείτε μια τέτοια δωρεά; Και δεν στέκομαι μόνο σε αυτό το είδος φρεγάτας, όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα.
Αναφερθήκατε, επίσης, στο ζήτημα των Ναυπηγείων στην Ελλάδα. Εγώ θεωρώ ότι το γνωρίζετε ή εν πάση περιπτώσει θα σας ενημερώσουν οι συνεργάτες σας, ότι μία φρεγάτα χτίζεται περίπου κατά 15% σε ένα ναυπηγείο. Το κρίσιμο ζήτημα για μία φρεγάτα, είναι τα οπλικά συστήματα και τα συστήματα επικοινωνίας και εκεί, κύριε Υπουργέ, εκείνη την κρίσιμη περίοδο στο τέλος του 2021 που υπήρξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την παρακολούθησή σας – όπου πήγε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αγόραζε τα Rafale, λες και είναι λαχανικά- έγινε μία εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία, όπου ο Γάλλος Πρέσβης προσφώνησε διάφορους καλεσμένους «Dear clients», «αγαπητοί πελάτες!».
Άρα, εδώ έχει προηγηθεί αφελληνισμός της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με τη στέρηση στο ελληνικό υπό έργο που δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή, τι επιστρέφει από τις δαπάνες που κάνουμε μέσα από το ΑΕΠ, πόσες θέσεις εργασίας αναπτύσσονται, αλλά και άλλα ζητήματα. Ζητήματα συντήρησης στο πεδίο, που τα ξέρουν εδώ οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε διάφορα όπλα. Οπότε, επειδή εμείς δεν είμαστε Επιτροπή να συζητήσουμε το νομοσχέδιο, λογικό είναι να υπάρχει συναίνεση στην καινοτομία ή στην πληροφορική. Υπάρχει μεγάλη εικόνα πώς έχει λειτουργήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα των εξοπλιστικών και της Εθνικής Άμυνας όλα αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν μπορούμε σε ένα κλίμα συναίνεσης που το πρεσβεύετε και το τιμούμε -και θα το δείξουμε και στο εν λόγω νομοσχέδιο- να καλύψουμε όλα όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Και τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, σας είπα ότι επικρέμεται πάνω από το Υπουργείο και πάνω από την υπόθεση της Εθνικής Άμυνας, η σκοτεινή υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Είναι ένα Υπουργείο που είχε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και όσους είχαν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών, κάποιους εξ αυτών και με διάταξη υπογεγραμμένη από την εισαγγελέα δήθεν για λόγους εθνικής ασφαλείας, να παρακολουθούνται. Με ποια διαφάνεια έγιναν όλες αυτές οι δαπάνες;
Μου θυμίζετε έναν άνθρωπο που μπαίνει μέσα σε ένα σπίτι και βρίσκει ένα διαλυμένο σπίτι από ένα πάρτι. Και λέτε ότι τώρα θα βάλουμε τάξη και ηθική. Σας τιμά, αλλά δυστυχώς πρέπει να εξετάσουμε συνολικά τον τρόπο που λειτούργησε η Κυβέρνηση αυτά τα πέντε χρόνια. Ακόμα και αν πρόκειται για μια πρόθεση καλής νομοθέτησης, δεν μπορούμε να μην αξιολογούμε τις πρακτικές διακυβέρνησης. Και οι πρακτικές διακυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, πόρρω απέχουν από αυτό που μας περιγράψατε. Εννοώ τις πρακτικές διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ζητήματα της εθνικής άμυνας και δη των εξοπλισμών.
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλές λεπτομέρειες. Εμένα με εντυπωσιάζει το ότι έρχεστε μετά από αυτό που περιέγραψα και μας αναγγέλλετε εδώ -θα το κάνετε και στις αρμόδιες επιτροπές προφανώς αναλυτικότερα και με τη δέουσα εχεμύθεια- τα επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα. Αν μιλούσα με αριθμούς, πραγματικά θα καταλάβαινε οι ελληνικός λαός, επειδή πάμε και σε δεύτερες εκλογές. Πέρσι μας πήγατε στις εκλογές με το ζήτημα της κοστολόγησης. «Κοστολογείστε…» -μας λέγατε και μας λέτε- «…το πρόγραμμά σας». Είναι αυτά που λέμε για την υγεία, αυτά που λέμε για την παιδεία, αυτά που λέμε για το εισόδημα. Ποια είναι η κοστολόγηση σε αυτό το «πάρτι» που έγινε και σε ένα που προαναγγέλλετε -δεν λέω ότι θα γίνει «πάρτι»- με τα F-35; Να μιλήσω για το κόστος πτήσης ενός F-35; Να μιλήσω για το κόστος αυτού καθαυτού ενός F-35; Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Και ξέρετε κάτι; Δεν αφορά αυτό εσάς προσωπικά, αλλά ο ελληνικός λαός κάποια στιγμή σύντομα, στο εγγύς μέλλον, θα απαιτήσει με την ψήφο του να ερευνήσει αυτή η Εθνική Αντιπροσωπεία μία προς μία όλες τις συμβάσεις και όλες τις ροές του χρήματος. Γιατί αυτή είναι η «ταμπακιέρα» και όχι οι καλές προθέσεις, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ».