Καραμέρος: «Μετά την ΔΟΥ Αχαρνών η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει λουκέτο και στο Ειρηνοδικείο της πόλης»

Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την δήθεν αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας που είναι αναρτημένο στη Διαβούλευση προκυπτει η συγχώνευση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού απονομής  Δικαιοσύνης με σειρά λουκέτων σε Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα καθώς και στην Ανατολική Αττική.

Ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέφτηκα μετά από διαμαρτυρία κατοίκων των Αχαρνών αλλά και των εργαζομένων στην υπηρεσία, το Ειρηνοδικείο Αχαρνών που κλείνει, όπως και σε άλλες περιοχής της Ανατολικής Αττικής, (Λαυρεωτική, Καπανδρίτι) σύμφωνα με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 18 Απριλίου.

Μιλώντας με τους υπαλλήλους του Ειρηνοδικείου διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τα λειτουργικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερο και απαιτητικό  έργο των δικαστικών αρχών του τόπου μας.
Η γενική κατάσταση της δικαστικής υποδομής χαρακτηρίζεται από μία παγιωμένη εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης.

Παράλληλα, δεσπόζουν τα υλικοτεχνικά προβλήματα στην κτιριακή εγκατάσταση, ενώ οι υπάλληλοι στερούνται ακόμα και των βασικών προϋποθέσεων εργασίας αλλά και προσβασιμότητας στο δικαστήριο,  όπως ο μόνιμα εκτός λειτουργίας ανελκυστήρας, ή οι διαλυμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε σημείο που συχνά αναγκάζονται να επισκευάζουν οι εργαζόμενοι με δικά τους έξοδα.

Αναφορικά με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση, οι υπάλληλοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης για έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου σε αντίθεση με όσα πλασματικά διαρρέει η κυβέρνηση σε μέσα ενημέρωσης και καταλογίζουν στην κυβερνητική απροθυμία να λάβει υπόψη τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα όργανα εκπροσώπησής τους που στηρίζονται σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτύχει την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης πλην όμως αποσιωπά πως όταν πάλι επι κυβέρνησης ΝΔ το 2013 έκλεισαν 100 ειρηνοδικεία  σε όλη την χώρα χωρίς όμως να βελτιωθεί ο ρυθμός απόδοσης Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της λειτουργίας του πρώτου βαθμού απονομής δικαιοσύνης των Ειρηνοδικείων για τις τόσο ευαίσθητες και παραμελημένες τοπικές κοινωνίες της Αν. Αττικής των 700.000 κατοίκων.

Με το παρόν νομοσχέδιο δυσκολεύεται και παρεμποδίζεται η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη αφού δεν λαμβάνονται υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια όπως οι αποστάσεις και η κατάσταση των συγκοινωνιών εντός της Αν. Αττικής. Ιδιαίτερα για τις Αχαρνές τον 12ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας και μεγαλύτερο της Ανατολικής Αττικής η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να τον προσβάλει και να τον υποβαθμίζει καθώς μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ το 2020 τώρα αφαιρεί μία ακόμα δημόσια δομή κλείνοντας το Ειρηνοδικείο.