Καραμέρος: «Έβαλαν Πρόεδρο στο Κτηματολόγιο τον εκδότη της Εφημερίδας “Νεοδημοκράτης” και ψηφιοποιούν λάθη και εκκρεμότητες»

Τη θέση ότι κτηματογράφηση με εκκρεμότητες δεν είναι κτηματογράφηση επανέλαβε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος, Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Υποστήριξε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ελάχιστα και με εμβαλλωματικές λύσεις, ενώ το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης οξύνεται, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και τις περιορισμένες πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης.

Ανέφερε ότι το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε ένα νέο και τολμηρό πλαίσιο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωρώντας ουσιαστικά σε μια επανίδρυση με το Ν.4512/2018. Παράλληλα κατέδειξε τη μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, ενώ εξήγησε πως ως η μόνη «μεταρρύθμιση» της ΝΔ ήταν η μεταφορά του Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την οποία τροφοδοτήθηκε η ταλαιπωρία των πολιτών, η προώθηση υμετέρων και η συνολική αποδιάρθρωση και αναποτελεσματικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αποτυχημένες επιλογές του Υπουργείου στη διοίκηση του φορέα αλλά και στα μέλη του ΔΣ, όπως του πολιτευτή της ΝΔ κ. Α.Τσώκου στη θέση του Προέδρου, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις 3 ημέρες μετά το διορισμό του, αλλά και του νυν Προέδρου του Φορέα κ. Σ. Σακαρέτσιου, ο οποίος διατελούσε μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού κ. Κ. Κυρανάκη και υπήρξε εκδότης της Εφημερίδας «Νεοδημοκράτης».

Επιπρόσθετα σχολίασε εμφατικά πως η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, αφήνει αιχμές για τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες συνοψίζονται σε ερμηνευτικές αμφιβολίες, στην έλλειψη συστηματικής ενότητας, στην απουσία ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου κατά τη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης και σε προβληματισμό ως προς την ασφάλεια δικαίου.

Υπογράμμισε πως οι υπάλληλοι του Ελληνικού Κτηματολογίου απάντησαν μαζικά την ημέρα της ψήφισης με πανελλαδική απεργία που είχε συμμετοχή άνω του 85% διαφωνώντας με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση πιστεύει πως θα ολοκληρώσει την κτηματογράφηση μόνο με τους προϊσταμένους χωρίς υπαλλήλους και με τη συμμετοχή των δικηγόρων.

Τέλος, στο πλαίσιο της γόνιμης και αξιόπιστης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ δήλωσε που θα υπερψηφιστούν τα άρθρα του νομοσχεδίου που είναι σε θετική κατεύθυνση με κύριο αυτό, της κατάργησης προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.