Γ. Καραμέρος: «Η κυβερνοεπίθεση στην ΕΤΑΔ αποτέλεσμα κυβερνητικής απραξίας για την κυβερνοασφάλεια»

Με αφορμή την επίθεση από χάκερ που δέχθηκε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Μία ακόμα κυβερνοεπίθεση με κακόβουλο λογισμικό, αυτή  που δέχθηκε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η κεντρική και γενική διακυβέρνηση καθώς και οι νευραλγικές της υπηρεσίες, μετά από 4,5 χρόνια κυβερνητικής απραξίας στο κρίσιμο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί «κλείδωσαν» τα συστήματα της εταιρίας, ζητώντας λύτρα. Η επανεκκίνηση των συστημάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη, πλήρης εικόνα της κατάστασης και των ενδεχόμενων απωλειών στοιχείων.

Φαίνεται πως από, την αντίστοιχη επίθεση στις διαδικτυακές υποδομές των Ελληνικών Ταχυδρομείων που προκάλεσε τη διοικητική παράλυση για πολλές ημέρες αλλά και τις μετέπειτα τεράστιες δυσλειτουργίες του Οργανισμού στην εξυπηρέτηση των πολιτών για σημαντικό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα αλλά κυρίως, δεν έκανε τίποτα έκτοτε.

Σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον με καθημερινούς κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας  στην ασφάλεια των συστημάτων και των διαδικασιών του Κράτους, τα οποία διαχειρίζονται ιδιωτικές υποθέσεις και προσωπικά δεδομένα, είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός άρτιου θεσμικού πλαισίου προστασίας.

Το Cyber Security αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδερμικά με όρους επικοινωνίας και ως μια απλή σύγχρονη τεχνολογική διεθνής τάση. Δυστυχώς, όχι  ως περιεχόμενο και ουσία. Η κυβερνοεπίθεση στην ΕΤΑΔ επιβάλλει μία συντεταγμένη και ενιαία εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας. 

Είναι κρίσιμο να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στην νομοθετική πρωτοβουλία που έχει εξαγγείλει από το καλοκαίρι και στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαστεργίου».