Γιώργος Καραμέρος: «Συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική υπό κατάρρευση και σταδιακή εξαφάνιση»

Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την τραγική κατάσταση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική, κατέθεσε ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος.

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2024

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική υπό κατάρρευση και σταδιακή εξαφάνιση»

Στις 10 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε φωτιά σε αστικό λεωφορείο που βρισκόταν εν κινήσει στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο Κορωπί. Πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό που αναδεικνύει την κακή κατάσταση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που καθημερινά ταλαιπωρούνται από την χείριστη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα μετά την επιπλέον ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου στην οποία προχωρήσατε.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το athenstransport.com και το mesogianews.gr μόνο το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκαν τρία περιστατικά όπου λεωφορεία ανεφλέγησαν εν κινήσει. Στις 13/10 στα Σπάτα, στις 21/10 στην Ανθούσα και στο Μαρκόπουλο στις 27/08. Ακόμη, στο ίδιο διάστημα ήρθαν στο φως καταγγελίες πολιτών της Ανατολικής Αττικής σύμφωνα με τις οποίες, λεωφορεία δρομολογούνται χωρίς καθίσματα, με οχήματα που χειρόγραφα χαρτιά στο τζάμι ενημερώνουν τους επιβάτες ότι δεν λειτουργούν τα κουδούνια και ότι θα πρέπει να φωνάξουν για στάση ενώ υπήρξε καταγγελία για ένα λεωφορείο που κινούνταν με χαλασμένη πόρτα που άνοιγε με ένα απλό σπρώξιμο, την οποία είχαν κλείσει πρόχειρα με συγκολλητική ταινία ενώ ακόμα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός λεωφορείου που είχε βλάβη και το άφησαν παρατημένο για τρεις μέρες στη λεωφόρο Καραμανλή στην Αρτέμιδα.

Να σημειωθεί πως στις 16/09/23 έγινε γνωστή μέσω της ιστοσελίδας Irafina.gr η παρακάτω καταγγελία: «Νωρίς σήμερα το μεσημέρι, χάλασε το 314 την ώρα που βρισκόταν στο Ντράφι με κατεύθυνση τη Ραφήνα. Ο ΟΑΣΑ ποτέ δεν έστειλε άλλο όχημα να παραλάβει τον κόσμο. Ήταν ο μαθητής ανιψιός μου μέσα. Στην επικοινωνία που έγινε με τον ΟΑΣΑ ανέφεραν ότι υπεύθυνα είναι τα ΚΤΕΛ. Σε επικοινωνία που έγινε με τα ΚΤΕΛ απάντησαν ότι υπεύθυνος για τις Γραμμές είναι ο ΟΑΣΑ».

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τις παραπάνω καταγγελίες, τα λεωφορεία είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς πινακίδες, χωρίς καθίσματα, με σπασμένες πόρτες, με διάφορα μέρη τους αποκλεισμένα με ασπροκόκκινες ταινίες ενώ τα ήδη αραιωμένα δρομολόγια δεν είναι σταθερά και συνεπή με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες, μαθητές, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής να ταλαιπωρούνται καθημερινά χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση.

Πρόκειται για οχήματα τα οποία μετά από χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανήκουν σε εταιρείες ΚΤΕΛ και πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στη βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον ΟΑΣΑ από το 2020. Εταιρείες που λαμβάνουν τα έργα με απευθείας αναθέσεις χωρίς στην πραγματικότητα να προκύπτει η ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

Επειδή, μια τόσο μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα είναι αδιανόητο να υποβαθμίζεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και οι κάτοικοί της να στερούνται των βασικών υποδομών στην καθημερινότητά τους.

Επειδή, η ποιοτική συγκοινωνία και η εύκολη δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών αποτελεί ένα αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει, ούτε να υποβαθμίζεται από παιχνίδια συμφερόντων σε μια περιοχή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Έχει υπόψιν του το Υπουργείο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική;

2. Αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι την ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται καθημερινά οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής λόγω της κακής συντήρησης των λεωφορείων και της έλλειψης πυκνών συγκοινωνιακών γραμμών; 

3. Έχει εκπονήσει το Υπουργείο κάποιον σχεδιασμό για την βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την πύκνωση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική των 516.549 κατοίκων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καραμέρος Γιώργος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γαβρήλος Γεώργιος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Παππάς Πέτρος
Χρηστίδου Ραλλία