Γιώργος Καραμέρος στο Digital Economy Forum 2023για Data Centers και FTTH

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την επιχειρηματική κοινότητα και ειδικότερα τους εκπροσώπους της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος ανέπτυξε ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στο «Digital Economy Forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future» για τις  Υποδομές Fiber to the Home (FTTH) και τα Data Centers στην ελληνική αγορά.

 Αναφέρθηκε στις αναμφισβήτητες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, της εξέλιξης του FTTH, εξηγώντας πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις, να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να βελτιώσει τελικά σημαντικά την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως, η τηλεϊατρική και η διαδικτυακή εκπαίδευση. Επίσης, υποστήριξε πως μπορεί να αυξήσει τις αξίες των ακινήτων καθώς το γρήγορο διαδίκτυο είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για τα σπίτια και τα εμπορικά ακίνητα.

Σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν γύρω από τα Data Centers είπε «Η χώρα μας έχει μπροστά της, την πρόκληση των επενδύσεων στον τομέα των αυτό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει τη σημασία αυτών των επενδύσεων ασκώντας συγκεκριμένη κριτική αναφορικά με τη δυνατότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συγκεκριμένων υποδομών, όπως και στην περίπτωση των ενεργών οπτικών δικτύων αλλά της απαραίτητα σωστής αναλογίας εισαγόμενου και εγχώριου εξοπλισμού».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει στον τομέα αυτό με αποκεντρωμένες υποδομές που θα τροφοδοτούν την ασφαλή λειτουργία τους, ταυτόχρονα με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα επιβραβεύει την επανεπένδυση των κερδών στην έρευνα και την ανάπτυξη με τελικό στόχο τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Τέλος, επεσήμανε ως κοινή παραδοχή τις σημαντικές καθυστερήσεις στο πεδίο των επενδύσεων που επιφέρει ο τρόπος λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), προκαλώντας έντονα σημάδια ανισοτήτων μεταξύ των επιχειρήσεων, τα οποία υποβαθμίζουν την όλη προσπάθεια και κρατάνε πίσω τις πραγματικές δυνατότητες. «Έχουμε ευήκοα ώτα και ανοιχτό μυαλό για να συνεργαστούμε με στόχο την ψηφιακή πρόοδο για την ευημερία της κοινωνίας» ανέφερε σχετικά.