«Βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για τα κενά ασφαλείας στα ΕΛΤΑ και τη διαρροή δεδομένων στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark-web) την ώρα που προετοιμάζεται ανάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων συμβούλου του πρωθυπουργού»

Ένα ακόμα δημοσίευμα, αυτή την φορά από την «Καθημερινή» (16/4/24) φέρνει στο φως ένα κατ΄ εξακολούθηση έγκλημα κακοδιαχείρισης στα ΕΛΤΑ που οδηγεί στην πλήρη και οριστική απαξίωση ενός ιστορικού οργανισμού και στην έκθεση εκατομμυρίων χρηστών των υπηρεσιών του στο σκοτεινό διαδίκτυο προς αξιοποίηση σε παράνομες χρήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έλαβε υπόψη της τα κενά ασφαλείας που ήταν ήδη γνωστά από το 2021 και για ποιον λόγο συνέχισε να αφήνει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο έλεος των κυβερνοεπιθέσεων. Ταυτόχρονα, δημοσίευμα των Data Journalists κάνει λόγο για ανάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων της κ. Πιτσίκα που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Από τις 21 Απριλίου του 2021 είχαν γίνει γνωστά τα κενά ασφαλείας στα συστήματα των ΕΛΤΑ. Περίπου έναν χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2022 τα ΕΛΤΑ δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση και τον Μάιο του 2022 δημοσιεύτηκαν τα αρχεία που υπεκλάπησαν κατά την επίθεση στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark-web).

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2024 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο περίπου 3 εκατομμυρίων για το περιστατικό διαρροής που έλαβε χώρα την άνοιξη του 2022. Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες διορισμού διοικήσεων στον εποπτεύοντα οργανισμό και στην μητρική εταιρεία που εν τέλει καταλήγουν σε κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας αναφορικά με τον έλεγχο του περιστατικού στα ΕΛΤΑ δείχνει το μέγεθος της υστέρησης στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως φορέας που εποπτεύει τα ΕΛΤΑ έχουν την ευθύνη για την υποβάθμιση ή την αγνόηση του γνωστού κενού ασφαλείας και οφείλουν να δώσουν πειστικές και τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που διέθεταν τα ΕΛΤΑ και για τη σκοπιμότητα ή την αβελτηρία που υπήρξε πίσω από αυτές τις επιλογές.

H μέριμνα της κυβέρνησης για την πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με διαδικασίες fast-track και ανάθεση ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της να διαθέσει κρίσιμους πόρους για την ανθεκτικότητα των ΕΛΤΑ σε επιθέσεις κυβερνοασφάλειας, δείχνουν την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τους δημόσιους οργανισμούς. Τα ΕΛΤΑ μετατρέπονται σε μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων αδιαφορώντας εντελώς για την ποιότητα των υπηρεσιών, για το προσωπικό και το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών που εκ των πραγμάτων απειλούνται με περισταστικά χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων σε παράνομες δραστηριότητες και δηλώνει κάθετα αντίθετος στην απαξίωση των ΕΛΤΑ που θα μπορούσαν με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις με στοχευμένες επενδύσεις και προσανατολισμό στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.