Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home2/karameros/public_html/wp-content/plugins/pro-elements/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Τόνωση της επιχειρηματικότητας, διαχείριση απορριμμάτων και περιβάλλον/ποιότητα ζωής, οι τρεις άξονες του προϋπολογισμού για το 2016 στο Βόρειο Τομέα

 

Με συναίσθηση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών αλλά και γνώμονα τη  μείωση των ανισοτήτων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του βόρειου τομέα, καταρτίστηκε το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2016.

Οι συγκεκριμένες εντάξεις έρχονται σε συνέχεια του Προϋπολογισμού του 2015 και κυρίως των τροποποιήσεών του όπου κυριάρχησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Βασίζονται στην καλή συνεργασία με τους Δήμους του τομέα, τις προτάσεις και τις μελέτες που υπέβαλλαν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος δηλώνει σχετικά:

“Θέτουμε τρεις  βασικές προτεραιότητες για τους δώδεκα Δήμους των βορείων προαστίων. Άλλες χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και άλλες θα βασιστούν σε κοινοτική χρηματοδότηση ή πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Την υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση τα τοπικά σχέδια των Δήμων αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην ανακύκλωση. Μετά τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Μελισσίων Πεντέλης (προϋπολογισμός 2015) και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης- Πεύκης θα χρηματοδοτηθούν αδρά από την Περιφέρεια Αττικής για την δημιουργία τεσσάρων βασικών εγκαταστάσεων, σε περιοχές μακριά από τον οικιστικό ιστό.

Την τόνωση της επιχειρηματικότητας, με στόχο τη μείωση της ανεργίας με την δημιουργία μέσα στο 2016 δύο επιχειρηματικών συνεργασιών (clusters) με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε μικρές επιχειρήσεις και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αναζωογονηθούν, να καταστούν βιώσιμες, και να μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά σε αυτόν του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης).

Την βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της ελεύθερης επιλογής των πολιτών με αντιπλημμυρικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πεζογέφυρες, χώρο καύσης νεκρών κ.α.

Για να γίνουν απολύτως αντιληπτές οι προτεραιότητες της διοίκησής μας ξεχωρίζουμε από τον πίνακα εκτελεστέων έργων ενδεικτικά 12 έργα από το σύνολο των εκτελεστέων που λύνουν χρόνια προβλήματα στον βόρειο τομέα. (Επισυνάπτεται και ολόκληρος ο σχετικός πίνακας)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ)

ΕΡΓΟ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 5.750.000€

·         Το έργο αφορά την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, φρεατίων υδροσυλλογής και φρεατίων επίσκεψης, σε κεντρικά σημεία του Δήμου Χαλανδρίου με πλήρη οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, όπως στο ιστορικό κέντρο Χαλανδρίου, στην περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (συνοικισμός), στην περιοχή διευθετημένου ρέματος Ποδονίφτη, στην περιοχή Κάτω Χαλανδρίου καθώς και στην περιοχή Τούφας Χαλανδρίου.

·         Ειδικότερα η επέμβαση θα γίνει στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Κόδρου, Αποστολοπούλου, Σολωμού, Αριστοφάνους, Μεταμορφώσεως, Σοφ. Βενιζέλου, Υψηλάντου, Αισχύλου, Δημοσθένους, Ροδόπης κ.α.

·         Το συνολικό μήκος του δικτύου των αγωγών ομβρίων ανέρχεται περίπου σε 3.850 μ, με διατομές αγωγών που κυμαίνονται από Φ500 έως Φ1200.

·         Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να λυθούν χρόνια και έντονα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απορροή των ομβρίων υδάτων σε κεντρικά σημεία του Δήμου Χαλανδρίου.

·         Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τμήμα του έργου, αφορά και τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2013, όπως στην περιοχή ρέματος Ποδονίφτη (συμβολή οδού Κόδρου με Λ. Κηφισίας) καθώς και στην περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (περιοχή συνοικισμού), στις οποίες το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ελλιπές και η κατασκευή του εν λόγω έργου θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση.

·         Επίσης η κατασκευή του εν λόγω έργου αγωγών ομβρίων, θα εξυπηρετεί και περιοχές με μεγάλη συνάθροιση κοινού όπως σχολεία (οδός Αριστοφάνους), πρεσβείες και ιατρικά κέντρα (οδός Εθν. Αντιστάσεως) κ.α.

ΕΡΓΟ : ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΔΩΝ. (ΜΕΛΕΤΗ)

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 615.000€

·         Το έργο αφορά την εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης παρέμβασης, για την κατασκευή του έργου της υπογειοποίησης των οδών Μελίνας Μερκούρη και Κηφισίας στο Ηράκλειο Αττικής.

·         ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Η οδός Μελίνας Μερκούρη, πριν από την διασταύρωσή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου, διαμορφώνεται σε δύο κλάδους μονής κατεύθυνσης προς ανατολικά (προς Κηφισιά). Ο αριστερός κλάδος συνεχίζει επίγεια και ενώνεται με την οδό Πρασίνου Λόφου εξυπηρετώντας την τοπική κυκλοφορία του Ηρακλείου. Ο δεξιός κλάδος υπογειοποιείται και αφού περάσει κάτω από την οδό Πρασίνου Λόφου και την πλατεία Κολοκοτρώνη, συναρμόζεται με το τμήμα της οδού Κηφισίας που τώρα είναι πεζοδρομημένο.

·         ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Με την παρούσα μελέτη προτείνεται ο υποβιβασμός της στάθμης του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Κηφισίας κατά ένα περίπου μέτρο, προκειμένου να αυξηθεί το ελεύθερο ύψος στην περιοχή της υφιστάμενης διάβασης υπό των σιδηροδρομικών γραμμών που είναι μόλις 2,40 μέτρα. Το υπόγειο τμήμα της παρέμβασης θα αρχίζει λίγο μετά την οδό Ελ. Βενιζέλου και θα τελειώνει περίπου 185 μέτρα μετά την πλατεία Κολοκοτρώνη κοντά στην οδό Ελπίδος. Στόχος της μελέτης είναι η εξασφάλιση διατομής ελεύθερου ύψους 3,50 μ, συνολικού πλάτους 7,50 μ, κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους 0,50μ εκατέρωθεν, και επιφάνεια κυκλοφορίας γενικά 4,50μ σε συνάρτηση με την μέγιστη δυνατή οικονομία του έργου. Η επέμβαση θα συνεχίζει ανατολικά, έως την συμβολή του πεζοδρομημένου τμήματος με τις οδούς Μαρίνου Αντύπα και Π. Μικρόπουλου με την δημιουργία ισόπεδου κυκλικού κόμβου ρύθμισης της κυκλοφορίας.

ΕΡΓΟ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΕΛΛΑ (ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑ)

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 30.000€

Μελέτη κατασκευής νέας μεταλλικής πεζογέφυρας που θα διασχίζει κάθετα την Κηφισίας, για τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης των πεζών και για την αποσυμφόρηση της πυκνής ροής τους, που οφείλεται κυρίως στα  Νοσοκομεία «Υγεία» και «Μητέρα».

Σκοπός του έργου:

Nα μειώσει τα ατυχήματα/το δείκτη επικινδυνότητας για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς

«Παράπλευρο» όφελος:

Η δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας αγοράς στην ευρύτερη περιοχή, με την καθιέρωση νέων συνθηκών κυκλοφορίας.

ΕΡΓΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΣΩ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ 30% ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ Ο.Τ 9 ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:  1.900.000€

Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην αποπληρωμή και του 30% για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου – αναψυχής – αθλητικών εγκαταστάσεων – καταστημάτων και υπόγειας στάθμευσης (Ο.Τ.9.), στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης πέραν του 70% που ήταν αρχική της υποχρέωση, ώστε να καλυφθεί στο 100% το έργο και να αποδοθεί στους πολίτες.

4 ΕΡΓΑ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΥΑΚΙΝΘΟΥ & ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.500.000€

ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.400.000€

ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΑΠΟ ΤΟ 2015): 2.500.000€

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΑΠΟ ΤΟ 2015): 500.000€

·         Τα έργα αφορούν στη δημιουργία πράσινων σημείων (greenpoints) για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, στο πλαίσιο της υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Μελισσίων Πεντέλης, Μεταμόρφωσης αλλά και Λυκόβρυσης-Πεύκης και όμορών τους Δήμων. Ουσιαστικά καλύπτεται γεωγραφικά όλος ο βόρειος τομέας με τις συμπράξεις που έχουν δημιουργηθεί ή πρόκειται.

·         Η δημιουργία ενός δικτύου Πράσινων Σημείων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, αποσκοπεί, στην συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, τυχόν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία καθώς και στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης – ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κ.λ.π.

·          Στόχος είναι η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της ανακύκλωσης (διαλογή στη πηγή), η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, ενώ παράλληλα δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να συμμετέχει σε δράσεις πρόληψης. Όλες οι εγκαταστάσεις θα γίνουν σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις από το νόμο χωρίς όχληση για τους Δημότες.

ΕΡΓΟ : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΔΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Δ.Κ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 800.000€

·         Το έργο αφορά την αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου επί της οδού Κύπρου στον Παπάγο, την επίστρωση αυτού με συνθετικό χλοοτάπητα, την συντήρηση όλων των εγκαταστάσεών του και του περιβάλλοντα χώρου καθώς και την κατασκευή κερκίδας.

·         Το γήπεδο ποδοσφαίρου βρίσκεται στο  Ο.Τ. 168 της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Κοινόχρηστο Πράσινο. Ο χώρος του γηπέδου συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντα χώρου και των εγκαταστάσεων (αποδυτήρια, γραφεία, εντευκτήριο, αποθήκες, κ.α), καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 10 στρεμμάτων.

ΕΡΓΟ : ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟΥ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:  80.000€

Με το νομικό πλαίσιο πλήρως ξεκαθαρισμένο και με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση ταφής των νεκρών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή των πολιτών, χρηματοδοτείται μελέτη για την κατασκευή χώρου αποτέφρωσης νεκρών στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης.

3 ΕΡΓΑΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: (2015) 22.538.000 €

Ειδικότερα πρόκειται για :

-Την ανάπλαση οικοδομικού τετραγώνου 150 . (Πατρ. Ιωακείμ & Χρυς. Σμύρνης) με κατασκευή τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας 10.600 τ.μ. Το έργο θα συμβάλει στην αύξηση των επιβατών του σταθμού ΗΣΑΠ καθώς και στην αύξηση των επισκεπτών του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας.

– Την κατασκευή πεζογέφυρας μεταξύ των σταθμών ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας & Ηρακλείου, για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων προς τα σχολεία αλλά και το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. (έως σήμερα γινόταν μέσω γέφυρας αυτοκινητοδρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους μόλις 60 εκ, με την κάθοδο μέσω λίθινης κλίμακας με στατικά προβλήματα.)

– Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ν. Ιωνίας, που θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου. Επίσης, την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και συλλεκτήρα ομβρίων στην περιοχή του Περισσού. Η κατασκευή περιλαμβάνει και την τοποθέτηση δικτύου αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη περιοχή του Περισσού και του συλλεκτήρα ομβρίων του Περισσού έως τον Ποδονίφτη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι τα έργα της πεζογέφυρας και της ανάπλασης του τετραγώνου βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο, και αναμένεται η έγκρισή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο.