H συνέντευξη στην εφημερίδα Real και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Τσακίρη
Οι πληγές φαίνεται πως είναι ακόμη ανοιχτές και δεν είναι εύκολο να κλείσουν καθώς σε όλες τις μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με μικρή διαφορά πάνω από το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Πως σκοπεύετε να αντιστρέψετε το κλίμα;
Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να φέρει εις πέρας μια άψογη διαδικασία εκλογής προέδρου, κατά την οποία όλοι οι υποψήφιοι, με συντροφικό και πολιτισμένο κλίμα, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μέλλον του κόμματος. Ταυτόχρονα, η διαδικασία αυτή έφερε κοντά μας παλιά στελέχη και μέλη, αλλά και 11.000 νέα μέλη, που γράφτηκαν τη μέρα των εκλογών.
Με την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνολικά, έχει αποκατασταθεί, ενώ η νέα ηγεσία εμπνέει την απαιτούμενη σοβαρότητα και σαφήνεια στον προγραμματικό λόγο. Είμαι βέβαιος πως όλα αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν σύντομα και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων.
Ήδη η πλευρά Πολάκη έχει διαμηνύσει πως «τα πρώτα δείγματα της νέας ηγεσίας δεν είναι καλά», ενώ διαφοροποιήθηκε για το θέμα της κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και έλειπε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Πόση ακόμη εσωστρέφεια αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω πως το ερώτημά σας εκκινεί από λανθασμένη βάση. Σε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων, όπως π.χ. στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, το κλίμα είναι εξαιρετικό και ο πολιτικός διάλογος για τα ζητήματα της επικαιρότητας είναι πλούσιος και γόνιμος.
Στο ζήτημα των τραπεζών, το κύριο σημείο είναι πως τη στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζουν υπερκέρδη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες κάποια τελείως υποτυπώδη μέτρα, που αποτελούν χάδι για τους τραπεζίτες. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν επιτελούν τον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον δανεισμό. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και ο ρόλος του Δημοσίου σε αυτό είναι κομβικός. Ούτως ή άλλως, το Δημόσιο οφείλει να διαθέτει στρατηγικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις χώρες της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο διάλογος που διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ των αμυντικών δαπανών φαίνεται πως “απομάκρυνε” την προοπτική τουλάχιστον σε αυτήν την φάση συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να επιστρέψουν οι «11» στον ΣΥΡΙΖΑ;
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας, το κάλεσμα ενότητας που έχει σταλεί αφορά όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που για οποιονδήποτε λόγο απομακρύνθηκαν από το κόμμα μας το τελευταίο διάστημα. Το προσκλητήριο αυτό είναι ξεκάθαρο και ειλικρινές. Δεν περιέχει ούτε παζάρια ούτε συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”. Η σύσταση ενός Λαϊκού Μετώπου που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Και σε αυτή την αναγκαιότητα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
Η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 τον κατέταξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι επιμέρους διαφορές είναι σεβαστές. Αλλά το κλίμα που επικρατεί στο ακροατήριο της ευρύτερης Αριστεράς είναι πως οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησε η Νέα Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχουν εκλείψει.
Η πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο «κάηκε» τελικά με τον ίδιο να αποσύρει το όνομα του. Θα προτείνετε ως ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και με ποια χαρακτηριστικά; Ή σκοπεύετε να επιδιώξετε συναίνεση με μια υποψηφιότητα απ’ όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή κινήθηκε θεσμικά, προφυλάσσοντας το ίδιο το αξίωμα και τα πρόσωπα. Έτσι θα κινηθεί και την επόμενη περίοδο, μέσα από πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στη δημοκρατική σύνθεση, καθώς και στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για ένα πρόσωπο με προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα υπηρετεί τον θεσμό και όχι κομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Ράμμος είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο που, από τη θέση του ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, έδωσε και δίνει μάχες για την προάσπιση της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι κινήσεις που έγιναν ως προς την υποψηφιότητα του ίσως και να μην είναι οι δέουσες, γεγονός που δεν αφορά, προφανώς, τον ίδιο.
Μιλήσατε για «μπλουζ» του ΠΑΣΟΚ αγκαλιά με την κυβέρνηση με αφορμή τις ανακοινώσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών. Θεωρείτε ότι το Μαξίμου προτιμά και «σπρώχνει» ως βασικό του αντίπαλο την Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου;
Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έσπευσε να πανηγυρίσει για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να εμφανίσει τα μέτρα αυτά ως δική του επιτυχία και ως μια κίνηση που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, όλο αυτό το σκηνικό δεν αφορά κανέναν άλλο πέρα από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ανδρουλάκη. Και κυρίως δεν αφορά την κοινωνία, που βλέπει τις τράπεζες να κερδοσκοπούν ασύστολα και την κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει ως “μεγάλο επίτευγμα” τα μέτρα-χάδι που εξαγγέλθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ την επιδίωξή του για μια αντιπολίτευση που θα είναι βολική για τους σχεδιασμούς του. Ούτε και έκρυψε τον φόβο του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποτελέσει τη “χρήσιμη” για τα νεοφιλελεύθερα” σχέδια του πολιτική δύναμη.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει θέση. Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από το αν συμφωνεί ή όχι με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και τα πρόσφατα δείγματα γραφής δείχνουν ένα πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο εκφράστηκε δημόσια με τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, λίγες μέρες πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Είναι πλέον φανερό με βάση τις μετρήσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορεί. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε άνοιγμα συνεργασίας με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις; Θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας που δείχνει στις παρεμβάσεις του να ανησυχεί για τον χώρο;
Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων δεν αποτελεί ευκαιριακή τακτική για τον χώρο μας, αλλά στρατηγική επιλογή. Θα πρέπει να σας θυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική δύναμη της Αριστεράς που πήρε την πρωτοβουλία, τη δεκαετία του 2000, για την ενότητα της Αριστεράς. Το ζήτημα της ενότητας δεν εξαντλείται στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να αλλάξει πορεία η χώρα.
Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησε στο παρελθόν σε όλο αυτό το εγχείρημα της ενότητας και της συμπόρευσης. Και οι τρέχουσες τοποθετήσεις του είναι ξεκάθαρες ως προς το συγκεκριμένο διακύβευμα. Συνεπώς, η συνεισφορά του σε αυτό είναι και θα είναι χρήσιμη και σημαντική.
Αθροίζουμε δυνάμεις, κωπηλατούμε πλέον όλοι προς την ίδια κατεύθυνση με νέο πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο.