Τα απορρίμματα είναι υπόθεση όλων μας

25.12.2014

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τους οκτώ χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και το σύνολο των αιρετών Περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Δύναμη Ζωής» επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) τόνισε ξανά πως είναι επιβεβλημένη μια διαφορετική, από την υπάρχουσα, αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία της νέας Περιφερειακής Διοίκησης με την εκπόνηση τοπικών σχεδίων σε συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, θα βάλει τέλος σε αυτό που η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ως μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις  επόμενες γενιές.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμέρος αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Φυλή μας αφορά όλους. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν αγγίζει μόνο τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου αλλά τον καθένα από εμάς, ακόμη και αν μένει σε κάποιον από τους δώδεκα δήμους του Βόρειου Τομέα.

Η πολυπληθής αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής ξεναγήθηκε στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών – επικίνδυνων αποβλήτων, χώρο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και άλλα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος της ΟΕΔΑ.

Η κ. Δούρου με την επιπλέον ιδιότητα της προέδρου του ΕΔΣΝΑ είπε σχετικά «Με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ προχωράμε έτσι ώστε στη χώρα μας να μην έχουμε τη δημιουργία τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στόχο είχαν το κέρδος συγκεκριμένων συμφερόντων».