Άνοιξε ο δρόμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την υπογειοποίηση της Μ.Μερκούρη και για παρεμβάσεις στη Λ.Ηρακλείου

Δεκάδες δημότες του Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων παρακολουθήσαν με ικανοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής τον Αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Γιώργο Καραμέρο να εισηγείται την εκπόνηση των μελετών υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη αλλά και παρέμβασης στο βόρειο τμήμα της Λεωφόρου Ηρακλείου.
Οι εισηγήσεις υπερψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου και ανοίγουν τον δρόμο για καίριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του κέντρου του Ηρακλείου ειδικά στην περίπτωση της ολοκληρωμένης παρέμβασης, με άξονα την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρου.

Παρέμβαση στο κέντρο του Ηρακλείου – Υπογειοποίηση Μελίνας Μερκούρη

Κύριε Δήμαρχε Ηρακλείου, Φίλοι επισκέπτες Δημότες Ηρακλείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οι λέξεις «Μία Μελέτη» και «Υπογειοποίηση» αδικούν στην πραγματικότητα την βούληση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στο κέντρο του Δήμου Ηρακλείου που στενάζει από την υπερτοπική κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια. Δείτε εδώ ενδεικτικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καταγγελίες των κατοίκων, επιστολές διαμαρτυρίας σε σκληρούς τόνους και με αγανάκτηση για όλες ανεξαιρέτως τις διοικήσεις του Δήμου των τελευταίων 12 ετών.

Θα ήθελα όμως να σας δείξω τι προβλέπει η συγκεκριμένη παρέμβαση και πώς τοποθετείται χωροταξικά.

γενικο για Ηρακλειου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βλέπετε τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Κυριολεκτικά μέσα από τις γειτονιές του Ηρακλείου διέρχονται καθημερινά περί τα 25.000 αυτοκίνητα, πλην της Λεωφόρου Ηρακλείου.

Κι αυτό γιατί η οδός Μελίνας Μερκούρη στο ύψος του Ηλεκτρικού σταθμού εκτρέπεται μέσα από τις γειτονιές.

μ.μερκουρη

Είναι εδώ κοντά μας οι κάτοικοι της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, ενός στενού δρόμου μήκους περίπου 3 και πλέον χιλιομέτρων που στενάζει καθημερινά.

stenosi

Με το προτεινόμενο έργο, αυτός ο φόρτος των οχημάτων θα σταματήσει να διέρχεται από τις γειτονιές, όπως κάνει μέχρι τώρα επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών, επιτρέποντας παράλληλα την ομαλή κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, τη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού κέντρου πόλης με πεζοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομους κλπ, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, απέναντι στις λογικές των μεγάλων εμπορικών κέντρων που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Όσο για το κόστος του προϋπολογισμού της μελέτης, τα 615.000,00 ευρώ είναι στην πραγματικότητα εννέα επιμέρους μελέτες:

Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων.

Στατική μελέτη τεχνικού και αντιστηρίξεων.

Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων οδικών έργων και σηράγγων.

Συγκοινωνιακή μελέτη αστικών οδών, κυκλοφοριακών κόμβων, σήμανσης, οδοστρωμάτων κλπ.

Υδραυλική μελέτη συγκοινωνιακών έργων.

Τοπογραφική μελέτη.

Γεωλογική έρευνα και μελέτη.

Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη.

Περιβαλλοντική μελέτη.

παρέμβαση Ηράκλειο

Ειδικότερα, η παρέμβαση ξεκινάει από την οδό Μελίνας Μερκούρη στη διασταύρωσή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου όπου δημιουργούνται δύο κλάδοι μονής κατεύθυνσης. Ο ένας κλάδος συνεχίζει επίγεια και ενώνεται με την οδό Πρασίνου Λόφου ενώ ο άλλος, υπογειοποιείται και αφού περάσει κάτω από την οδό Πρασίνου Λόφου και την πλατεία Κολοκοτρώνη συναρμόζεται με την οδό Κηφισίας στο τμήμα της που είναι πεζοδρομημένο και η υπογειοποίηση αναδύεται στη Μαρίνου Αντύπα όπου πλέον υπάρχει άνετη σύνδεση με Κύμης, Σπύρου Λούη, Λεωφόρο Κηφισίας.

Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της μελέτης και ο Δήμος Ηρακλείου την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο και την παραλαβή της μελέτης.

Είναι ένα έργο που δημόσια στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο στο προϋπολογισμό εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας και ανακοινώθηκε στην τοπική κοινωνία από τις 10 Δεκεμβρίου σε συνάντηση με τον Δήμαρχο τον κ. Μπάμπαλο.,

Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον ΗΣΑΠ. Η θέση είναι πως ό,τι εξυπηρετεί την πόλη και τους κατοίκους είναι και επιθυμία του ΗΣΑΠ, ενώ άδεια δόθηκε και για την προηγούμενη παρέμβαση που είχε γίνει πριν χρόνια και δημιούργησε το πρόβλημα.

 

Μελέτη Λεωφόρου Ηρακλείου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Λ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΧΑΡΤΗΣ

Η διαμόρφωση της λεωφόρου Ηρακλείου ειδικά στο βόρειο τμήμα της πριν το ύψος του κτήματος ΦΙΞ είναι ζητούμενο των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προκειμένου η κεντρική αυτή οδός να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού αστικού δρόμου, ικανού να υποδεχθεί χωρίς πρόβλημα τα χιλιάδες των οχημάτων που τον διέρχονται σε καθημερινή βάση (από νότο προς βορά και αντίστροφα), ως κόμβο, μεταξύ άλλων, και της Αττικής Οδού. Ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι λείπουν και βασικές υποδομές, όπως π.χ. αγωγός ομβρίων.

Δείτε παρακαλώ την φωτογραφία στο σημείο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Λ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΦΩΤΟ

Κυκλοφορία από 4 Δήμους διέρχεται από ένα σημείο που φτιάχτηκε κάποτε για άμαξες και κάρα. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει ζητήσει την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ώστε να καταρτιστεί μια νέα μελέτη, που από τη μία θα μπορέσει να αναβαθμίσει τη λεωφόρο, από την άλλη δεν θα χρειαστεί να θίξει ιδιωτικές περιουσίες πολιτών σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας.